Påskeorkanen i Vesterisen 1952 Torsdag kveld er det klart for et nytt møte i Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre. Foredragsholderen, Johannes Alme fra Brandal, er forfatter av flere ishavsbøker.
eis 1
Det er den store tragedien i Vesterisen som er fokus for kveldens foredrag. I 1952 dro 53 norske ishavsskuter over til Vesterisen for å delta under årets fangst. Når man kom inn mot påsken lå seks av ishavsskutene mellom Jan Mayen og Island. Fem av disse skulle forsvinne i havet sammen med et mannskap på 78. To av disse skutene var fra Sunnmøre. Av mannskapet på disse, 34 i tallet, var det også tre fra Nordmøre. Edvin og Ole Folland fra Averøy samt Hjalmar Bjellvåg fra Eide.
De tre nordmøringene var alle om bord i ”Buskø” av Vartdal. Foredragsholderen vil nevne litt om de tre nordmøringene.
Foredragsholderen tar innledningsvis for seg generelt om isforhold, vind og vær i Vesterisen før forholdene rundt 1952-sesongen blir belyst. Her får vi høre hvor skutene lå når uværet kom, om forsøk på radiokontakt og om uroen som oppsto når det ikke kom svar på anrop.Nordmøre:
eis 2 avis
Vi får  også høre om hjemkomsten for skutene som kom seg gjennom uværet. Som vanlig er det fri entré for medlemmer. ”Ikke-medlemmer” må betale kr. 100 for å følge møtet.
Dørene i ”Skipshistorisk” i Loennechengården åpnes klokken 18 og møtet starter klokken 19. .