Det opplyser mannskapet på " Hillersøy" som er en av to båter som de siste dagene har drevet forsøkfiske vest for Smøla. Nå er de på vei til mottaket i Skudeneshavn med 45 størjer i lasten. I fjor var totalkvoten 52 tonn, mens i år er den 104 tonn inklusiv bifangst .Størja var omtrent utryddet etter overfiske fra 1945 til 1985 og ble øyeblikkelig fredet. Bruk av nøter etter krigen raserte stammen .I 2016 tok " Hillersøy" hele kvoten på 40 tonn under prøvefisket  på ett eneste kast .
hilde 1
Mye størje vest for Smøla. "Hillersøy" er med i forsøkfiske etter den store makrellstørja som i Japan er usedvanlig kulinarisk mat . Prisen på en slik stor fisk kan bli på oven en million kroner på aulksjon. (Foto: M/S Hillersøy)
hild 1
Båten i Kristiansund for noen dager siden like før den dro ut på leting etter makrellstørje . ( BN arkiv)

I november 2017  var det  kommisjonsmøte i den internasjonale kommisjonen for forvaltning av makrellstørjen i Atlanterhavet, og her ble det bestemt at den generelle størjekvoten skal økes både neste år og frem mot 2020. ​​For Norges del innebærer altså denne økningen en fordobling av årets kvote, fra 52 til 104 tonn, foran 2018 sesongs størjefiske.
hilde 3
Her fra gulltiden i 1952 og viser averøybåten " Veslegut" med fangst. Det ble fisket 11500 tonn størje denne sesongen.  I 1985 fant fiskerne på kysten omtrent null, og det ble kun 1 tonn. (3-4 fisker). Da ble fiskeriet stoppet. ( Foto: Gamle Kvernes bygdemuseum)

Kulturkalender fra KSU.NO

For større kalender og arrangementskategorier - trykk her