Meldahlsholmen var et fiskevær med stor klippfiskproduksjon. Den var til og med det første stedet for klippfiskproduksjon i Kristiansund. Den var nærmest en egen «forstad» langt fra byens sentrum, med selvstendig økonomi og mye kontakt over fjorden til Sveggen på Averøya. Stedet er behandlet litterært i flere romaner. I årene 1870-1910 var Meldahlsholmen et av de større fiskevær på Nordmøre, nr. 3 etter Veiholmen og Grip, i mottatt mengde fisk. Det var også trandamperi her. 

tor

Meldahlsholmen i Brunsvigen rundt før 1955; det året brant det store hvite huset til venstre . Det lille huset tok fyr i 1992. Brygga til høyre forsvant i lufta ved orkanen 1. januar 1992. En annen bolig Nystua ble revet og flyttet til Gyl i  Tingvoll som feriebolig i 1942.  Holmen har navn etter eieren Johan Clausen Meldahl, født i Kristiansund 1735. I 1973  kjøpte Peder Bjørshol fra Averøy fiskeværet etter  Kurt og Rolf Monge. ( Foto: Digitalt museum)

 1973 m

I 1973 ville Bjørshol sprenge ut og fylle igjen bukta på Meldalsholmen for å bygge stålhaller og lagerplass og kaier. Heldigvis var det noen som tok til vettet . Dermed ble dette særegne fiskeværet reddet fra total ødeleggelse. ( Avisfaksimile 1973)