Kirkeskip er temaet i Skipsfartshistorisk Selskap torsdag kveld
Torsdag kveld er det klart for et nytt møte i Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre i Kristiansund. Foredragsholdere er det to av denne gang: sokneprest Lars-Ove Skaret og foreningens formann Jørgen Strand.
Det blir litt ”kirke” og litt ”skip”.
skiphistorisk
Kirkeskip f.v. i Edøy gamle kirke og stavkirken på Kvernes. ( Foto: Skipsfartshistorisk)
15 av kirkene på Nordmøre har kirkeskip. Disse skal vi innom og det fortelles litt om kirkene, men mest om kirkeskipene. I tillegg skal vi innom fire kirker utenfor vårt eget distrikt som alle har kirkeskip med referanser til Nordmøre.
Tradisjonen med kirkeskip i Norge skriver seg tilbake til 1600-tallet. I vårt distrikt er det skip fra 1700-tallet og fram til 2000-tallet, fordelt i en god aldersblanding og med en sammensetning fra krigsskip til klippfiskskuter og fra geitbåter til fiskefartøy. De mest kjente av de bestående kirkeskipene er to 1700-tallsskip bygget av Sjur Kjøl, det ene i Kvernes stavkirke, det andre i Tingvoll kirke.”Hva sa Sjur?” ble det spurt når
folk fra Tingvoll kom hjem fra gudstjeneste. Det var antydet at ”Sjur”, som var oppnavnet på kirkeskipet, kunne fortelle hvilket vær man skulle få i Tingvoll. Sjur Kjøl bygde ytterligere to kirkeskip, et til Bremsnes gamle kirke og et til Kornstad gamle kirke. Disse er borte i dag. Om skipet til Kornstadkirka er det skrevet at dette
ble overlevert etter en større seremoni ”med spill og skudd”.Vel møtt til det vi tror blir et meget interessant foredrag.
Som vanlig er det fri entré for medlemmer i foreningen. Andre må betale kr. 100 for å følge møtet.

Dørene i ”Skipshistorisk” i Loennechengården åpnes klokken 18 og møtet starterkl 19.