Notheng – kystens katedraler
I kveld  torsdag er det klart for et nytt møte i Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre. Foredragsholderen, Arne Blix, er tidligere journalist og sjefsredaktør i Adresseavisen i Trondheim. Som pensjonist har han gjenreist et stort notheng på Trøndelagskysten og som en del av denne pensjonistaktiviteten ble gjenreisningen av nothenget også en del av hans fageksamen i tømrerfaget.

not bn
Brunsvikens notheng ved Sørsundet i sildetiden på 1960 tallet. ( Nordmøre museum)
Samtidig har han gjennom Museumsforlaget gitt ut en ”bibel” av en bok om
nothengets historie i Norge.
Nothengene var nødvendige for fiskeflåten for tørking av garn og nøter laget av naturfiber og behovet var til stede inntil nylonprodukter tok over på 1960-tallet. En gang var det kanskje 1000 av dem, i dag er det bare 55 tilbake. Arne Blix tar publikum med på en reise gjennom nothengenes historie; om bakgrunn og utvikling, om arbeidsprosessene i hengene og om bygningsdetaljer. Men også litt
om flere av de viktigste nothengene som fortsatt finnes og litt om hvorledes de tidligere mange så høyreiste nothengene, og for mange av dem også landemerker, gir inspirasjoner for nye bygg i strandlinjen.
not bn 2
Nothenget ble tatt ned rundt 2003. ( Foto: Nordmøre museum)
Vel møtt til et spennende og meget interessant foredrag. Som vanlig er det fri entré for medlemmer i foreningen. Andre må betale kr. 100 for å følge møtet. Dørene i ”Skipshistorisk” i Loennechengården åpnes klokken 18 og møtet starter klokken 19.