Torsdag kveld starter møtesesongen i Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre.

Foredragsholderen denne gang, Bjørn Pedersen fra Oslo, har vært her ved flere anledninger hvor tema som regler har vært knyttet til større norske rederier. Denne gang er det farten som norske skip hadde på de store sjøene i Nord-Amerika som er temaet.
Ms Topdalsfjord bygd 1959. Foto fra skipshistorie edited

Et av disse skipene var en kjenning fra havna i Kristiansund og gjerne også i Sunndalsfjorden; ms Topdalsfjord. Topdalsfjord, som var eid av Den norske Amerikalinje (NAL), skulle i desember 1959 få jomfruturen sin over Atlanterhavet med Kristiansund som utreisehavn og New York som destinasjon.

Under den første lastingen i Kristiansund hadde rederiet invitert gjester til lunch om bord. En av disse var Halfdan Backer (”Gammel-Backer”). Backer kunne ikke la det være å gi uttrykk for at skipet heller burde het Sunndalsfjord. Noen år senere skaffet NAL seg nettopp sin Sunndalsfjord. Last fra vårt distrikt var i størst grad frossenfisk fra Kristiansund og aluminium fra Sunndalsøra.

Norske rederier var pionerer i trafikken på Lakene en gang mellom det to verdenskrigene. Arbeidet med sluser og det som ble kalt St. Lawrence Seaway ble et gigantisk foretak hvor både USA og Canada investerte store summer. Etter hvert knyttet den kjente byer som Chicago, Toronto og Cleveland til en internasjonal sjøvei som fikk stor betydning for begge land. Flere norske rederier enn det de fleste er kjent med hadde regelmessige linjer og anløp i De Store Sjøene.

Som vanlig er det fri entré for medlemmer. ”Ikke-medlemmer” må betale kr. 100 for å følge møtet.

Dørene i ”Skipshistorisk” i Loennechengården åpnes klokken 18 og møtet starter klokken 19.