Bjugnsk 1924

Bjugnskjær ble første båt opp på slippen "Storhælingen" etter at denne er blitt reparert ved Mellemværftet i Kristiansund N. Denne slippen har vært ute av drift i mange år. Båten som står på slippen er den ærverdige  M/K Bjugnskjær, (LFHH), ST-16-Ø, 18 x 5 x 2,6 m.. Bygget ved Ranen i 1905. Byggemateriellet var furu (gran) på eikespant. Sjøsatt som "Bølgens Lykke" til Ola Løseth m.fl. på Titran. Da 40 fot og en-sylindret Alfa glødehodemaskin på 15 hk. Tilhold på Uthaug, Ørlandet og brukt fiske, brugdehvalfangst ved Shetland, Færøyene og Island. Senere som fraktebåt. Ombygget i Aure fra skøyte til kutter samt forlenget til 59 fot. Har hatt flere maskniner, men har nå en saktegående Wichmann på 225 hk. Eieren har som mål å bevare båten som fra 50-tallet. Har vært brukt senere til skoleskyss og melketransport. (tekst/foto Håkon Bloch)
bju

Denne slepebåten ligger tirsdag ved Vågekaia,

T/B Max Mammut, (LDJC), 27,9 x 8,2 x 4,5 m., hjemmehavn er Ålesund. Bygget ved Kaarbøs Mekaniske Verksted A/S, Harstad i 1976. Har tidligere hett T/B Buldog (1998) og T/B Tug Max Mammut (2013). Rederiet er Bukser og Berging. (Ødegaard Berging A/S fusjonerte i 2010 med Bukser og Berging).  (tekst/foto Håkon Bloch)
bju dd

Denne for over havna tirsdag ettermiddag,

M/S EA Luma, 15 x 13 m., bygget i 2017, rederiet er Eidsvaag Aqva A/S, bygget ved Vard Aukra. Det er en “avlusingsbåt” som bruker FLS-System fra Flatsetsund Enginering A/S til avlusing. Den er utstyrt med tre FLS linjer. De bruker vann til avlusing med et ejektorprinsipp. Lukket system i sjøvann, kort behandlingsti (ca. 10 sek.). Lave vanntrykk på trykk og sugesiden 0,2-0,8 bar. Kjemikaliefritt kun sjøvann. Lusa blir samlet opp og destruert. Tidliger ble det brukt mye “Hydrogenperoksyd” som dreper krepsdyr, lakselusa er et krepsdyr. De sies også at det er dette stoffet som har fjernet rekene fra våre fjorder, slik at nå er det forbud mot bruk av hydrogenperoksid, (får håpe at rekebestanden bygger seg opp igjen).(tekst/foto Håkon Bloch)

Kulturkalender fra KSU.NO

For større kalender og arrangementskategorier - trykk her