Utdrag fra en anbefaling fra den italienske legen Dr. Lidia Rota Vender om hvordan man skal forholde seg til Corona-viruset: Man stopper ikke viruset med panikk, men intelligens! Les denne !
gul innsats
Også på Vestbase spør de i portvakten om du har vært i Italia den siste tiden. Nå skjerpes kraftig  alt mot smittespreding  i hele nasjonen. ( BN) Anbefaling under: 

Corona-viruset: Dette er et utdrag fra en anbefaling fra den italienske legen Dr. Lidia Rota Vender om hvordan man skal forholde seg til Corona-viruset:

Man stopper ikke viruset med panikk, men intelligens!

En forsker fra Shenzhen, som har jobbet med å bekjempe coronavirus-epidemien i Wuhan beskriver hva slags virus dette er, hvordan det overføres fra person til person, og hvordan det kan nøytraliseres:

Coronaviruset gir ikke forkjølelsessymptomer som tett og rennende nese og katarrhoste, men tørr hoste.

Viruset tåler ikke varme, og dør hvis det blir utsatt for temperaturer over 26-27 grader. Det er derfor viktig å drikke varme drikker som te og kaffe flere ganger om dagen. Varme drikker nøytraliserer viruset.

Unngå kalde drikker med isbiter eller å spise sne!

Coronaviret er stort (en diameter på 400-500 nanometer), og kan stoppes av enhver form for maske - det må ikke være en spesialmaske. Kun helsepersonell som utsettes for større mengder med virus, trenger å bruke spesialutstyr.

Hvis en som er smittet, nyser 3 meter fra deg, faller viruset til bakken og når ikke frem til deg.

Viruset kan overleve i 12 timer på en metalloverflate. Har du vært i kontakt med slike flater - som håndtak, dører, elektriske apparater, innredninger på busser og t-baner osv., bør du vaske hendene grundig og desinfisere dem.

Viruset overlever ikke i klær i mer enn 6,5 timer, og normale vaskemidler kan drepe dem. Klær som ikke er vaskbare eller ikke tåler daglig vask, kan man eksponere for sollys - da dør viruset.

Slik manifesterer viruset seg:

Viruset setter seg i halsen, noe som fører til betennelse og følelsen av å være tørr i halsen. Disse symptomene varer i 3-4 dager.

Viruset vandrer med fukt via luftveiene ned i lungene, og frembringer lungebetennelse. Det tar 5-6 dager.

Lungebetennelsen manifesterer seg med høy feber og pustevansker, ikke med en klassisk forkjølelse. Føler du at du ikke får puste, bør du strakt kontakte lege.

Hvordan man kan unngå viruset:

Viruset overføres først og fremst ved direkte kontakt, ved f.eks. at man tar på klær eller materialer som er infisert av viruset. Det er derfor svært viktig å vaske hendene ofte.

Viruset overlever kun i 10 minutter på hendene, men i løpet av den tiden kan mye skje: Man kan tørke seg i øynene, klø seg på nesen, og slik kan viruset vandre ned i halsen.

For din og andres skyld: vask deg derfor ofte på hendene, og desinfiser dem!

Det går an å skylle seg med et desinfiserende gurglevann, noe som kan begrense mengden virus som kommer ned i halsen. Slik kan man unngå at det går videre derfra og ned i lungene.

Du kan desinfisere tastaturer og mus.

Alle bør følge disse rådene - både av hensyn til seg selv og andre.

Det hender at det nye corona-viruset NCP ikke gir symptomer de første dagene. Det kan derfor være vanskelig å vite om en person er smittet. Men i det øyeblikket det manifesterer seg med feber og hoste, og man søker hjelp på sykehus, er ofte allerede 50 % av lungene infisert, og det kan være for sent.

Ekspertene fra Taiwan anbefaler å ta en enkel test hver morgen:

Pust dypt inn og hold pusten i 10 sekunder. Hvis du klarer det uten å hoste, føle ubehag eller trykk for brystet, betyr det at lungene ikke er infisert, og det tyder på at du ikke har en infeksjon.

Dette er råd som også leger i Japan som behandler de som er blitt syke av COVID-19, anbefaler:

Alle bør sørge for at munn og hals holdes fuktig ved å drikke en slurk med vann, gjerne hvert kvarter.
Vann og andre væsker fører bakteriene ned i magen, og magesyren sørger så for at viruset dør.

Del denne informasjonen med familie, venner og bekjente - slik at du kan hjelpe andre!

 
 
 
 

Kulturkalender fra KSU.NO

For større kalender og arrangementskategorier - trykk her