"Norsk linjefart til og i Latin-Amerika"

er tittelen på foredraget som Bård Kolltveit står bak i Skipshistorisk Selskap sine lokaler i kveld.

Selv om det var flere norske rederier som hadde linjer på Nord- og Sør-Amerika vil nok vi i vårt distrikt først og fremst reflektere på skipene med SAL i skorsteinen samt W. Wilhelmsen sine skip.

Den Norske Syd-Amerikalinje (SAL) ble etablert i 1914.med Otto Thoresen sin San José. Det var 26. mai 1914 at skipet sto for linjens første avgang fra Kristiansund.
*ola 2
Klippfiskeksport var Kristiansund N sitt levebrød etter tømmereksport etter 1600-1700 tallet. ( Foto: Museet Kr sund  N)

Norge – Mexico Gulf Linjen ble etablert av Gottfred M. Bryne i 1908. De godt voksne husker nok de sorte Wilhelmsenskipene som til stadighet lå i Kristiansund for å få om bord sin klippfisk- eller frossenfisklast, enten det var Cuba eller Nord-Amerika som var destinasjonen. Høytidlig var det sikkert i Kristiansund 17. november 1908, da lå linjens nybygde Texas i Kristiansund for å få om bord sin klippfisklast. Texas var, når det litt tidligere den samme måneden ble levert fra Bergen Mek. Verksted, det største skip som var bygget i Norge.

Foredragsholderen Bård Kolltveit har i storparten av sin yrkeskarriere vært tilknyttet Norsk Sjøfartsmuseum, i dag Norsk Maritimt Museum. Kolltveit var først kurator ved museet, deretter direktør fra 1985 til 2001 og etter dette var han museets forskningsleder.
ola 1
Maleri fra klippfiskbergene av Ola Angvik 1955. Dette skal henge på NAV ex Arbeidkontoret ex Aetat i Kristiansund N: ( Foto: Arkiv Bn)

Kolltveit har skrevet en rekke bøker og artikler om norsk sjøfartshistorie og norske rederier. Fritt for foredrag har det nok heller ikke vært, selv om det en 10-års tid siden sist han var i Skipshistorisk Selskap i Kristiansund med foredrag.

Det er fri entré og adgang for alle. Dørene åpnes klokken 18,30.

Før foredraget spanderes det nystekte vafler med kaffe samtidig som det gjennomføres et lite loddsalg.

Kulturkalender fra KSU.NO

For større kalender og arrangementskategorier - trykk her