"Norsk linjefart til og i Latin-Amerika"

er tittelen på foredraget som Bård Kolltveit står bak i Skipshistorisk Selskap sine lokaler i kveld.

Selv om det var flere norske rederier som hadde linjer på Nord- og Sør-Amerika vil nok vi i vårt distrikt først og fremst reflektere på skipene med SAL i skorsteinen samt W. Wilhelmsen sine skip.

Den Norske Syd-Amerikalinje (SAL) ble etablert i 1914.med Otto Thoresen sin San José. Det var 26. mai 1914 at skipet sto for linjens første avgang fra Kristiansund.
*ola 2
Klippfiskeksport var Kristiansund N sitt levebrød etter tømmereksport etter 1600-1700 tallet. ( Foto: Museet Kr sund  N)

Norge – Mexico Gulf Linjen ble etablert av Gottfred M. Bryne i 1908. De godt voksne husker nok de sorte Wilhelmsenskipene som til stadighet lå i Kristiansund for å få om bord sin klippfisk- eller frossenfisklast, enten det var Cuba eller Nord-Amerika som var destinasjonen. Høytidlig var det sikkert i Kristiansund 17. november 1908, da lå linjens nybygde Texas i Kristiansund for å få om bord sin klippfisklast. Texas var, når det litt tidligere den samme måneden ble levert fra Bergen Mek. Verksted, det største skip som var bygget i Norge.

Foredragsholderen Bård Kolltveit har i storparten av sin yrkeskarriere vært tilknyttet Norsk Sjøfartsmuseum, i dag Norsk Maritimt Museum. Kolltveit var først kurator ved museet, deretter direktør fra 1985 til 2001 og etter dette var han museets forskningsleder.
ola 1
Maleri fra klippfiskbergene av Ola Angvik 1955. Dette skal henge på NAV ex Arbeidkontoret ex Aetat i Kristiansund N: ( Foto: Arkiv Bn)

Kolltveit har skrevet en rekke bøker og artikler om norsk sjøfartshistorie og norske rederier. Fritt for foredrag har det nok heller ikke vært, selv om det en 10-års tid siden sist han var i Skipshistorisk Selskap i Kristiansund med foredrag.

Det er fri entré og adgang for alle. Dørene åpnes klokken 18,30.

Før foredraget spanderes det nystekte vafler med kaffe samtidig som det gjennomføres et lite loddsalg.