Enda 10 kanongranater er funnet på Edøya i forbindelse med arbeid på hurtigbåta skriver   TK.NO (+)   . På øya var det under krigen et kanonbatteri med 4 stk 10,5 cm feltkanoner på dreieskiver, senere sokkellavetter som de på Innlandet. Tyskerne fikk tak i over 1000 slike feltkanoner som krigsbytte i Frankrike i 1940. Slike ble brukt langs hele kysten under krigstiden. 
edøy tyskere
Tyske mannskaper på sin forsyningskutter på vei fra Kristiansund til Edøya i bakgrunnen der de hadde kanoner og stillinger ved gammelkirka. Batteriet hadde rundt 105 mann stasjonert her. Litt skyting og annet var det også.( Arkiv Brunsvikanet)

Etterjulsvinteren i 1945 opplevde befolkningen på Edøya en nervepirrende hendelse. Om kvelden hørte de flydur, duren kom fra et bombefly. Flyet fløy lavt over øya, snudde og kom sørover igjen. Plutselig satte batteriet sør på øya i gang. Bombeflyet som var et alliert fly med seks bomber om bord, droppet lasten like over hodene til lokalbefolkningen. Vindusruter i husene ble blåst ut og en øredøvende eksplosjon hørtes over store områder. En kraftig eim av krutt og ild bredte seg over hele øya.
Bombeflyene hadde droppet lasten like ved husene i Skipsvika. Nedslagene er synlige den dag i dag.( Fra Kystfort.no)
edø 1

Nedgravde stillinger ved gammelkirken på Edøya. Kirka ble brukt som lager av  tyskerne under krigen.( Foto: Olve  Utne)

Kulturkalender fra KSU.NO

For større kalender og arrangementskategorier - trykk her