I  mai  måned 1940 senket norske marinestyrker en torpedobåt i Sunnmørsvika på Aspøya for at den ikke skulle havne på tyske hender. Det var  T/B " Skrei" bygd 1901 som var stasjonert på Hestvika på Hitra. Mange av de andre torpedobåtene ble tatt  av tyskerne og brukt under krigen.
skrei 1
Her til høyre ved berget ble torpedobåten selvsenket. Dette er rett etter flytebrua på Krifast. 

Noen kilder oppgir at " Skrei" ble hevet av Kriegsmarine og satt i drift som patruljefartøy NH 1 og at den ble senket i Ålesund., samt at den skal være levert tilbake til norske myndigheter i 1945. Andre kilder oppgir heving og sleping til Hammerfest og satt i stand som flytende torpedobatteri. Dette er feil. Torpedobåten ble liggende her på bunnen av Sunnmørsvika på Aspøya til 1953. 
ole
Her T/B " Skrei" . Disse båtene ble kalt sigarer av lokalbefolkningen på kysten. Denne her havnet  på bunnen på Nordmøre, og vraket ble i 1953 oppkjøpt av dykker K. Kirkevåg fra Averøya og slept til Frei og hugd opp. Tidligere vaktmester på gymnaset , Ole Westad var med og dro dykkerpumpe på dette oppdraget inne på Aspøya i 1953. ( Foto: Digitalmuseum/ Brunsvikanet)

Kulturkalender fra KSU.NO

For større kalender og arrangementskategorier - trykk her