VETERANSEILAS – sammen for skadde veteraner
Seilasen er et samarbeid mellom SIOPS Veteranforbundet, Norsk Maritimt Museum og Skonnerten “Svanen”. (SIOPS betyr  “Skadde i internationale operasjoner”). Seilingsruten for Veteranseilasen  2018 startet i Bergen 16. juli og ankommer Trondheim 26. juli. 27. juli setter Svanen kurs mot Bergen hvor den skal være 5. august. Besøker flere steder underveis, det har vært dårlig med vind så de har gått mye for motor. Samme seilas ble også gjennomført i 2016 og 2017.
boosa 1
S/S Svanen ved Vågekaia, skal gå fra Kristiansund  på tirsdag.
Veteranseilasen seiler med klart budskap : Gi våre Veteraner den “hjelp og støtte” som trengs hvis innsatsen ute gir skader og helseplager hjemme. Veteranseilasen ønsker å bidrag til en positiv utvikling for skadde veteraner, men også en utfordring og opplevelse for livet. Så litt om Skonnerten “Svanen” som eies av Stiftelsen Norsk Folkemuseum og drives av Norsk Maritimt Museum. Det ble ferdigbygd som rent seilfartøy i 1916 i Svenborg på Fyn. 90,6 x 22,45 x 8,45 fot ( største lengde 98,4 fot). Ved utbruddet av 1. Verdenskrig i 1914 var det behov for tonnasje fra nøytale land som Norge, derfor har den fremdeles nøytralitetsmerking på rekka. I 1921 var den i Svensk eie og fikk innmontert motor, I 1965 kom den tilbake til Norge. Den ble bygget som “Janus” og har underveis het “Smart” og nå “S/S Svanen”. På veteranseilasen har den med seg 18 veteraner og et mannskap på 6. Under 1. Verdenskrig da Norge var Nøytrat, led rundt 1000 norske skip krigsforlis og ca. 2000 sjøfolk omkom.
bootaa
Med på seilasen er Veteranen  Jarle Søderholm, her på rekka ved Nøytralitsmerkingen fra 1. verdenskrig.(tekst/foto Håkon Bloch)

Kulturkalender fra KSU.NO

For større kalender og arrangementskategorier - trykk her