Nordmøre museum var snar på " avtrekkeren" da de fikk vite at man holdt på å mure igjen regimentbunkeren i Karihola. De har tatt kontakt med fylkeskonservatoren også. I hele landet er det stor interesse for denne delen av vår historie. Så får vi se da hvordan dette går. Det kan regnes med at mange vil stille på dugnad og rydde opp i denne kolossen som er ganske så spesiell. Brunsvikanet har vært en tur inni bunkeren.
St 180 b står det inne i bunkeren-. Slik merking fikk bunkere som tålte det verste bombardement. St betyr Ständig. Ständig var solide bunkere med vegger på 3,5 meter i Baustärke A og vegger/ tak på 2,0 meter i Baustärke B som denne i Karihola er. ( Foto: BN)
Ungdommer dro inn møbler og det ble en liten brann her i 1980. Det var køyeplass till 36 inne i bunkeren. Her skulle altså ledelsen for artillerigruppe Kristiansund med 7 kystfort lede en kamp fra. Bunkeren har hele 4 rør gjennom taket for trådløst radiosamband. Bunkeren var dynamittlager for Kristiansund Sportsforretning og Joh.A. Hveding fra 1967 til 1971. ( BN )
For første gang siden 1980 er det mulig å ta en titt på bunkeren F.v. Jan Kåre Solli, Christer Dragsnes Solli og B. O. Angvik (BN)
Jan Kåre Solli tar en till på en innretning man ikke finner noen steder her i distriktet. En panserkuppel 5 meter oppe .( Infanteriebeobachtungsglocke ) Her var det stige opp tl en plattform der man kunne observere området rundt. ( BN)
Her var det en gang en leider opp til panserklokken oppe på haugen. Man kan ennå se munnstykket på toppen og røret ned man kunne rope ordrer i. Alt dette er mionimum innstøpt i 2 meter tykk stålbetong. ( BN)
Her ved kontrolllukene inn til rommene. Under krigen var det to innganger, men den ene ble støpt igjen da dynamittlageret ble satt i drift i 1967. Noen har tatt av den ene delen av panserdøren, men den ligger utenfor. ( BN)
Her er utkikkspanserklokka ( Kleinsglocke für Infanteri-Beobachtung 486 P2) som er støpt i 1941. Det var 3 glugger på sidene og spesialperiskop med 3 ganger forstørrelse på toppen. Klokka er 120 mm tykk og veier 10 tonn.
Her er bunkeren som de allierte fikk byggetegninger over fra tyskerne i mars 1946 ( 172 tegninger fra Karihola på absolutt alt) I tegningene er den benevnt som Batl. Gefechtstand Karihaala Batterie. ( BN )
Fra 1945 der man ser den kamuflerte omtalte bunkeren i haugen mellom brakkene på bildet. På toppen av haugen skimter man en 60 cm lyskaster. Aggregatrommet er ved inngangen . Brakkene her ble solgt til private i Kristiansund rundt 1958-59. På haugen inne ved kapellet står en Würzburg radar, og Wassermann S radaren på Klubba er lett å se, ( BN arkiv) Slik behandler man krigshistorien i ÅLESUND