Røsandberget, noen ganger skrevet Raudsandberget på Averøy er ikke noen stor fjelltur. Men det er en Stikkk ut turen til Friliftsrådet/ Ute Nordvest i Møre og Romsdal. De opererer med 72 m.o.h. på hjemmesidene, noe som er 100 meter for lite.  Berget er lett å stikke en tur oppå; det tar ikke løang tid. Utsikten herfra er ikke noe å si på. Litt fjellaktig er det her oppe.
ero 1
Mye telekommunikasjon og linker for ditt og datt er satt opp på den strategiske toppen innenfor Bremsnes.
ero 2
Her utsikt rett nordover mot Røsandbukta, Biowood-kaia og Bremsneslandet lenger ut.
ero 3
Linsen rettet mot Flatøy og Brattøy i Frei.
ero 4
En dame fra Romsdal som pleier å besøke disse Stikk ut stedene var oppom for første gang i dag. 3349 personer har så langt i år skrevet seg inn i bøkene på Røsandberget.
ero 7
Området på toppen med utsikt mot Kvernes og Gjemnes lenger inn. Her har Fylkesmannen fredet toppen her kalt Raudsandbeget naturreservat. Formålet er å ta vare på et kystpreget område med hassel med tilhørende plante og dyreliv. All motorferdsel er forbudt. Likevel har noen "brøtte" en svær ATV opp hit og laget dype spor som blir værende i et århundre.
ero 5
Apropos dyreliv; her kom en 1200 mm på et hybridkamera godt med da denne artige fuglen plutselig dukket opp. Mulig er det en heilo ?
ero 8
Mange steinvarder er satt opp her. Berget ligger kun 5,5 kilometer unna Kristiansund i luftlinje. 
ero 9
Aberdeenflyet kom på retur fra Kvernberget da vi var oppe i berget .
ero 12
Mot Kristiansund base og Hestvikholmene med steinuttaket på Fossvikgården som snart foirsvinner for evig og alltid.
ero 13
Fiskefórfabrikken Skretting er blitt store saker etter hvert. Den ligger straks sør for berget. Den nye pipa er 153 meter høy.
ero 10
Boligfeltene på Røsandåsen. Dette er 15 minutter unna byen etter at det ble tunnel under fjorden. 
ero 6
Fra den tidlige boligbygging her i 1977 oppunder Røsandberget. I dag er det store forandringer. ( Foto: Jonny Røsand)
ero 16
For 10.000 år siden var dagens Røsandberg er stor holme. Det ble gjort arkeologiske funn i forbindelse med utgravingen på Fossvikgarden i fjor som stammer fra eldre steinalder (Fosnakulturen). Det har sikker vært boplasser på holmen på Røsand også under dennen tidsperioden.