Åpent møte i Skipshistorisk torsdag 13. juni 2013: ”Under huden” på Johannes Ersnes i Jemar Norpower 
 Under det åpne møtet i Loennechengården torsdag kveld vil Johannes Ersnes – eier og leder av til sammen ti foretak i inn- og utland – være fortrolig med sitt publikum og fortelle historien om Jemar, med spesiell vekt på situasjonen i dag og litt om framtiden både for Jemar Norpower og for Jemar Gruppen generelt. Den jevne kristiansunder kjenner Johannes Ersnes som disponenten på Sørholmen – han som tok over Brødrene Malo for noen år siden.
ers44
Johannes Ersnes,fargerik og dyktig type fører ex Norpower Brd. Malo videre under navnet Jemar Norpower der kvalitet står på agendaen.

Fra kontorene på Sørholmen inngås det i dag byggekontrakter på mindre båter for levering til land som China og India parallelt med land sør i Europa. Av kundene kan nevnes den indiske kystvakten som vil få flere nybygg levert framover. Kunder i Singapore og Dumbai erstatter i sterk grad sjarkfiskerne på Finnmarkskysten, selv om Jemar Norpower fortsatt har et stort spekter av båter, enten det er båten for kystfart, for oljevern eller det er et seismikkfartøy som kunden skal ha.
ers 1

Fra Brødrene Malo Motorverksted i 1936. Senere ble det notruller, lettbåter og den landskjente Malo-sjarken.

Selv om det er Jemar i dag og Jemar i framtiden som er substansen i foredraget, vil nok Johannes Ersnes kort summere opp litt historikk fra de tidligere år. Jemar Norpower har sin historie tilbake til 1917, da mekaniker Jacob M. Malo og smed Oluf Kringstad sammen etablerte motorfabrikken Glimt på Innlandet, hvor en populær to-takts glødemotor ble produsert og solgt. I 1933 skilte de to lag og Malo etablerte seg i Sørholmsveien – i den tidligere Øverlandsmia.Båtproduksjon ble startet i 1965 og i dag er rundt 1600 bruksbåter båter levert fra Sørholmen, ut over et stort antall av rene lystbåter.
ers 2
Kjent syn i Kristiansund. Arbeidsbåter fra Jemar Norpower som blir fraktet på bil.

 Dagens båter er basert på 12 basismodeller og bygges for å tåle harde påkjenninger. Båtene karakteriseres av stor sjødyktighet, driftssikkerhet og slepekraft. Johannes Ersnes er i dag byens eneste aktive fiskevraker. Litt fisk blir det nok også plass til under foredraget. Gjennom selskapet Jemar AS drives det eksport av fersk og frossen fisk, saltfisk og klippfisk. Produksjonen skjer gjennom samarbeid med flere anlegg langs kysten. Fersk og frossen fisk går til det europeiske markedet mens saltfisk og klippfisk går til Portugal, Frankrike og Brasil.
ers 3
Malo-sjarken står helt framme i norsk småfiskebåtproduksjon. Derfor blir navnet hetende Malo-sjark i framtiden.

 Som vanlig er møtet åpent for alle og det er fri entre. Dørene åpner klokken 18,30 og programmet starter kl. 19,00.( Loennechengården midt på Vågekaia)