Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre som holder til i lokaler i Loennechengåprden på kaia gjør et viktig lokalhistorisk arbeid innen det tidligere maritime miljøet . De har nå skiftet litt på utstillingen, deriblandt fått lånt en rekke fine modeller. Det kommer stadig inn ting som de får låne eller får donert. På biblioteket finnes foreningens bokavdeling innen skipsfart fra hele Norge, en samling som er verd et besøk for den som leter etter ting fra skip og skipsfart.
baf 1
Her det delikate utstillingsvinduet på Vågekaia i Kristiansund. (Foto: Håkon Bloch)
baf 2
Vi tar med en av modellene av flere som er utstilt; sidetråleren " Møretrål 2" fra Kristiansund som er bygd av Oluf Fostervold f. 1919. ( Foto: Håkon Blioch)
baf 3
Her sjøfartsboken til Carl Martin Fostervold der han mønstret på  barken "Spica" i 1881 med fart til utlandet.
kd7
Her skonnertbriggen "Spica" fra boken til Kjell Dønheim, Kristiansund på de 7 hav. Det var denne ifølge sjøfartsboken til Carl Martin Fostervold han mønstret på i Kristiansund i 1881 og var attestert av, som det står i sjøfartsboken ; O. A. Schjetnan ( han kommer vi tilbake til).

Kjell Dønheim opplyser i boken: "Spica". Skonnertbrigg, 185 Reg. t. Reder: T. O. Larsen, T. O. Larsens Enke, O. A. Schjetnan, 1886-1892. Fører: H. Musæus, 1876-1892. "Spica" ble bygd på Kyrksæterøra i 1876, og var det siste fartøyet som ble bygd der. Skroget hadde jakt fasong, og spesielt akterenden var avstumpet og stygg, forteller kildene. Men den seilte godt og var et briljant og sterkt sjøfartøy. Den seilte utelukkende på Brasil. På hjemtur i 1892 forliste den ved Rundøy. Mannskapet på ni mann omkom.". Kristiansundsskute forlist året før på Hustadvika