Tirsdag denne uke var det 100 år siden Loennechengården på Vågekaia var tatt i bruk. Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre, som har sine lokaler i bygget, markerer jubileet ved å invitere til et foredrag om I. C. Loennechen. Det er Johan Chr. Loennechen, i dag senior i J. C. Loennechen AS, som forteller om sin tippoldefar.   Det var i januar 1855 at den knappe 19 år gamle bergensgutten I. C. Loennechen kom til Kristiansund. Med seg i kofferten hadde han sitt svennebrev som bøkker. De første årene var han likevel ansatt hos Joachim Prawell, en større klippfiskeksportør med base i Sjursvika.
loenn 1

DS ”Christian Johnsen” var et av Kristiansunds egne dampskip som gikk direkte mellom Kristiansund og Spania lastet med klippfisk.
”Christian Johnsen” ble innkjøpt fra England i 1888 av et aksjeselskap i Kristiansund bestående av bl. a. I. C. Loennechen, Emil Werring og Christian W. Johnsen. Skipet var levert som ”Maria” til W. J. Armstrong i Glasgow i 1876. Selskapets disponent var Julius Loennechen, en av sønnene til I. C. Loennechen.
 25. juni 1888 ankom skipet Kristiansund for første gang og allerede etter et drøyt døgns hektisk lasting, satte skipet kurs for Spania med vel 480.000 kg klippfisk om bord. (Foto via Erling Solem, Oslo)

Etter hvert etablerte Loennechen seg som bøkker og tønnemaker med verksted og brygge i Heinsagata på Innlandet.  Deretter utvidet han sin virksomhet og ble etter hvert en stor eksportør av sild og klippfisk. På et tidspunkt utrustet han 16 jakter og galeaser for oppkjøp av sild og skrei, 10 av dem var hans egne, 6 var innleid. Han hadde en rekke klippfiskberg og førte opp egne fiskebrygger både ved Markussundet og ved  Sørsundet.
loenn 12
Annonse i kristiansundsavisene 1912. Her Julius Loennechen Dampskibsexpediition. Nå vernede "Hestmanden" fra 1911 var også innom .

Det var også på Innlandet I. C. Loennechen førte opp sitt bolighus, og da var det vel naturlig at hans første dampskip fikk et navn knyttet til Innlandet – nemlig ”Heinsa”.
Skipet ble bygget ved Moss Jernstøberi & Mek. Verksted og levert i september 1890 som ”Heinsa” til rederen i Kristiansund.  ”Heinsa” var bygget for frakt av Loennechens klippfisk til de spanske markedene. Johan Christian Loennechen gir oss et tverrsnitt av næringsaktiviteten til I. C. Loennechen og forteller også litt om næringsaktivitetene til påfølgende generasjoner av Loennechenfamilien. I tilknytting til foredraget vises det på storskjerm en rekke flotte bilder fra Kristiansund og også noen ukjente bilder av en del av skipene som var tilknyttet Loennechen. Også denne gangen er møtet i Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre, som holdes i foreningslokalene i Loennechengården, åpent for alle og det er fri entré. Dørene åpnes torsdag 14.mars klokken 18,30 mens programmet starter kl. 19,00.
lo gaa
Vågekaia med Loennechengården et stykke unna rundt 1930. (Postkort Håkon Bloch)