Bøker fra Johan Ottesen har nok ligget under mangt et juletre, spesielt i den søndre del av fylket vårt. De fleste bøkene omfatter skip, og nettopp ishavsskuter har fått flere utgivelser fra Johan Ottesens hånd.I flere av bøkene hans finner vi historier om ishavsskuter fra vårt distrikt og Ottesen har ikke problemer med å fange lesernes interesse når det berettes om skuter som har blitt liggende fast i isen.
I kveld torsdag vil forfatteren være å finne under det åpne møtet til skipsfartshistorikerne. Her vil masse bilder av lokale ishavsskuter fylle storskjermen mens vi får fortalt dramatiske historier om skip som blir knust i møte med isfjell, vi får også beretningen om kristiansundsskipet ”Gjallarhorn” som gikk ned i Kvitsjøen i 1929. Mannskapet var imidlertid godt forbredt: fangstbåtene med nødvendig proviant og klær var satt på isen sammen med fangsten – de skulle nok berge seg inntil de måtte bli funnet av andre skuter i området.
Kristianssundskuta " Gjallarhorn" ble skrudd ned av isen i 1929. mannskapet var beredt og klarte seg.(Foto NSSN)
Mannskapet var godt beredt på forliset og gjorde klar lettbåter i isen i Kvitsjøen. ( Illustrasjonsbilde fra selfangst)
Vi får nok også høre historien om d/s ”Roald” av Kristiansund som var på Ishavet i 1917. Tilsynelatende sank skipet etter minesprengning, noe som framkommer i sjøforklaring som ble holdt i Tromsø. Imidlertid var dette en godt iscenesatt forsikringssvindel i regi av skipper, fyrbøter og en av maskinassistentene om bord. Dette kom fram da en av karene oppsøkte rederen, Arne Lund i Kristiansund, og mente at disse tre karene fortjente en større del av forsikringssummen. Arne Lund meldte i stedet saken for politiet og de tre karene ble bl. a. dømt til lange fengselsstraffer. Hele 8 år måtte skipperen sone - og alle tre ”fradømtes statsborgelige rettigheter og ret til at tjenestegjøre i krigsmagten”.
Ivar Øverås, romsdalingen som slo seg ned i Kristiansund i 1916, skulle oppleve at hele fire av ishavsskutene han var skipper på forliste i isen. Sitt siste forlis i isen hadde Øverås i 1935. Deretter var Øverås i en rekke år skipper på tråleren ”Angle”.Dørene til medlemslokalet åpnes klokken 18,30 mens programmet starter kl. 19,00. Sted : Loennechengården midt på Kaia; medlemslokalet til Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre. Velkommën innom.