tooo_zz

Fra Tom E. Felberg

Ikke tro det du ser! På rasteplassen ytterst i Dunkarsundet var det luftspeilinger i dag. Tenk på sommeren og biltur en varm dag. Plutselig kan en se ”vann” i veien. Men er det der? Når en kommer nærmere, er det vekk. Forklaring: Sola varmer inntil 1000W pr kvadratmeter. Asfalten blir mye varmere enn lufta omkring, og den varmer opp lufta nærmest bakken. Denne lufta stiger til værs, og da kan et optisk fenomen ”Fata morgana” opptre. En ser noe som egentlig ikke er der pga at varm luft bryter lyset på en annen måte enn kaldere luft. Nå er lufttemperaturen lavere enn sjøtemperaturen, og havet varmer opp lufta som er like over. Denne stiger til værs og forårsaker fenomenet. Bildet viser holmer som er nærmere oss enn Smøla, og holmene ser ut til å sveve.
tooo3
Optisk fenomen, luftspeiling mot Smøla i dag.(Foto: T.E Felberg)

Siden Kristiansund ligger ute i havet, blir oppvarmet luft (og lysbrytningen i denne) årsaken til at månebildene våre ikke blir skarpe, heller. Én mulighet nå til å få bedre bilder, er å bruke stativ og strupe blenderen i kameraet så mye som mulig for å forsøke å kompensere for ”varmebølgene,” men månen står jo ikke i ro, så bildet hadde likevel blitt uskarpt. Dersom det i dag hadde vært vindstille og 15 °C, kunne bilder av fullmånen altså bli av en helt annen kvalitet – eller en kunne evakuere til en fjelltopp langt inne i landet uten slike ”varmekilder” som havet rundt oss er. Altså: Ikke ønsk deg en stjernekikkert til jul siden du bor i Kristiansund!

 tooo2
Isbanen i Dalen er populær ser det ut til. (Foto: T. E. Felberg)
tooo_1
Sola farger himmelen over Mastadhaugen ytterst ved Storskarven. Haugen her het faktisk Dietlhöhe på tyske kartverk over byen under krigen. (Foto: T. E. Felberg)