freikoll_liteLigger i Oslo

En båt jeg husker godt fra da jeg bodde i Kristiansund var denne.  MS Freikoll, den hadde den gangen blått skrog og lå alltid fortøyd ved P.Meyer Industri på Nordlandet.  De siste årene har den vært fortøyd ved Herbern på Aker Brygge i Oslo.  Den går tydeligvis i turistrafikk og har egen hjemmeside;www.freikoll.no 
freikoll_1
"Freikoll" var vel i Hans Møst sin eie en gang og brukt til reisendebåt oppover kysten. (Foto: Arne Farstad)

Litt opplysning og kommentarer til  ”FREIKOLL”

Av Jarl A Røbech

 

Min svigerfar Hans  Oddvar Møst  kjøpte i starten på 70-tallet  en 52`  båt med navn ”Marøysund”,  som til da var blitt brukt som rutebåt i Rørvikområdet i Nord Trøndelag. Denne ble i sin tid bygd i Risør av Brdr. Moen.

Båten ble så ombygd hos båtbygger Rolf Strømsvåg i Seivågen på Averøy, og fikk navnet ”Freikoll”  Den ble innredet som et hjem på sjøen, med  3 lugarer. 2 salonger, dusj og toalett. Meget godt utnyttet plassmessig, og ble derfor en perfekt reisendebåt . Det var godt med navigeringsutstyr om bord. Radio og TV måtte man jo også ha. Ingen ting manglet der om bord.

Svigerfar og hans eldste sønn Svein som var fast mannskap bodde i denne båten størsteparten av året. Ruten var lang og det ble ikke så mye tid til å være hjemme her i Kristiansund. Det kan sies at båten var  meget god i sjøen uansett vær. De dro mang en gang ut i skikkelig grisevær for å komme til sine kunder som avtalt. Landligge var for svigerfar nesten som et fremmedord å regne.

Selv har jeg vært med denne båten et par turer nordover, samt et par tre turer rundt Hitra og Frøya. Vi var inne i alle fjorder og ute på alle øyer der det var handelsmenn/butikker.Våger å påstå at dette var de flotteste ferieopplevelsene jeg har hatt! Kjempeopplevelser, og stort sett alltid meget bra vær.  Har masse gode minner og film i fra disse turene.

”Freikoll” ble brukt som reisendebåt av svigerfar i ca. 11-12 år. Da gikk han over til buss. Dette var fordi handelsteder  ble nedlagt etter hvert, eller at de ble flyttet fra kaiområder og mer inn i landskapet. Båten ble da liggende til kai som en reserve i tilfelle det kunne bli bruk for den innimelom. Nå nådde man butikkene fra landeveien, og det ble lettere både for svigerfar og kundene på denne måten.

Båten sank i Hammarsundet på Tustna etter et uhell. Den ble senere delvis restaurert, og solgt til

Oslo der den i dag går som turistbåt.

Her er en link til der man kan lese om hva den brukes til i dag:  www.freikoll.no