Nordic Light International Festival of Photography 2016
Festivalen arrangeres i år fra 27. april - 1. mai. Her er årets gjester:
Ralph Gibson
Bildene hans beskrives som erotiske, mystiske og surrealistiske. Amerikanske Ralph Gibson er en av fotografiets store legender. Ralph startet karrieren på tidlig 60-tall som assistent for to av fotohistoriens største navn: Dorothea Lange og Robert Frank. I dag kan han se tilbake på en over femti år lang karriere som inkluderer førti fotobøker, flere hundre utstillinger, en rekke priser, samt at hans bilder finnes i over 150 samlinger verden over. Gibsons bilder er spesielt kjent for sine grafiske og abstrakte kvaliteter, og blir ofte omtalt som surrealistiske og erotiske. Kvinnekroppen er en gjenganger blant motivene, og han har fotografert på steder som Brazil, Colombia og Frankrike. Han jobber utelukkende med Leica, og har i samarbeid med dem lansert egne spesialversjoner av kameraene. I en alder av 77 år, er han fortsatt aktiv med både utstillinger og nye prosjekter. Og etter mer enn femti år med fotografering og reiser verden rundt, er opplevelsene og erfaringen denne mannen besitter noe som definitivt vil være verdt å få med seg!
Jerry Uelsmann
Den kjente amerikanske fotografen Jerry Uelsmann har i et halv århundre hatt statusen som et kreativt geni, særlig berømt for hans fotomanipulasjon. Det som er så imponerende er at Jerrys surrealistiske motiver er skapt analogt i en verden preget av teknologisk digitalisering. Han jobber eksklusivt i mørkerom. Dette har gjort ham til en legende som har påvirket og inspirert utallige visuelle kunstnere gjennom undervisning, utstillinger og bøker gjort av Jerry. Det ble snakket om at når Photoshop ble synonymt med bildemanipulasjon så ville tusener av ”Uelsmanner” bli født. Det gjorde det ikke, fordi det er måten Jerry mestrer hele prosessen uten hjelp av digitale verktøy, hans unike visjon og svært erfarne estetiske sans som har gitt han den ikoniske statusen han innehar i universet av kunstnere.
Anders Petersen
Hans nære og intime fotografier av klientellet på beryktede Café Lehmitz har gitt Anders Petersen legendestatus. I nesten femti år har han dokumentert møter med og mellom mennesker. Svenske Anders Petersens intime og personlige dokumentarfotografier har gjort ham til en av Europas mest betydningsfulle fotografer. Han studerte fotografi under Christer Strömholm på midten av 60-tallet og begynte deretter å jobbe med sitt i dag mest kjente arbeid Café Lehmitz. I tre år besøkte han jevnlig den beryktede baren i Hamburg, som blant annet var befolket med prostituerte, transvestitter og narkomane. Boken ved samme navn ble utgitt i 1978 og står igjen i dag som et av europeisk fotohistories mest sentrale arbeider. Det er mennesker og møter mellom og med dem som driver han. Han har uttalt at han liker mennesker, og bruker kameraet som en unnskyldning for å komme i kontakt med dem. I løpet av karrieren har han fotografert i fengsler og psykiatriske institusjoner, han har fotografert i Roma, London, Japan og sitt eget hjemland. Alltid med menneskene i fokus. Til sammen har det blitt over tretti bøker, en rekke utstillinger og flere priser i en karriere som teller nesten femti år.
Donata Wenders
Fokuset på mennesker står sentralt i Donata Wenders arbeid. Hennes svart/hvite øyeblikksportretter av kjendiser og tilfeldige fremmede er vist verden over. Hun har jobbet flere år med film, men siden 1995 er det fotografiet som har tatt opp Donata Wenders sin tid. Det er først og fremst mennesker som får plass foran kameraet hennes. Enten det er skuespillere på settet til mannen Wim Wenders sine filmer, fremmede mennesker hun møter på gata eller kjente fjes fra kulturfeltet. De svart/hvite, ofte drømmende og kontrastfylte fotografiene har blitt utgitt i bokform, publisert i ledende medier og vist på gallerier over hele Europa. I 2006 ga hun ut boken Islands of Silence, som består av portretter og glimt av kjente personer, presentert side om side med helt vanlige mennesker. Her er Milla Jovovich, Jessica Lange og Siri Hustvedt. En kvinne på trikken i Berlin, en renholder på ballettskolen i Havanna, en troende i dyp bønn. Alle en del av den samme verdenen, uavhengig av berømmelse. Som stillfotograf på Wim sine filmer, har hun også fått en unik tilgang til de ulike skuespillerne og hovedpersonene. Dette har resultert i en rekke bøker utgitt i samarbeid med mannen, med bilder fra settet til Buena Vista Social Club, Pina og Million Dollar Hotel
Mikkel Aaland
Mikkel Aaland returnerer til festivalen både som utstiller og vert. Med seg har han et portrett av Amerika, fotografert på lokale messer over hele landet på 70-tallet. Amerikanske og norskættede Mikkel har blitt et kjent fjes på Nordic Light, og har deltatt nesten hvert år siden 2008. I år gjester han festivalen både som vert og utstiller. Aaland er bosatt i San Fransisco og Ulefoss og jobber som fotograf, workshopholder og forfatter. Han ga ut sin første fotobok, Sweat, i 1978 og har vært en aktiv pådriver for digitalt fotografi siden tidlig 90-tall. Han har gitt ut totalt 12 bøker om emnet, inkludert lærebøker om Photoshop og Lightroom. Til festivalen kommer han med utstillingen County Fair Portraits. Prosjektet består av portretter av mennesker tatt på lokale messer rundt om i USA gjennom flere år på slutten av 70-tallet. Bildene ble utgitt i bokform i 1981 og forteller en historie om det ekte Amerika gjennom menneskene som bor der. I dag er portrettene også en påminnelse og et dokument om akkurat denne tidsepoken i landets historie.
Jo Bentdal
Den norske fotografen Jo Bentdal kommer i år med utstillingen ”Common Sensibility”. makt. I et lysdempet rom med felles positur i en høyrygget stol, fremmer han autoriteten hos objektene som fremstår rene og naturlige. Dette er jentene som vi rapporterer til, de som snart skal prege verdens utvikling.
Saga Sig
Med den islandske naturen som bakteppe, skaper Saga Sig motefotografi med et magisk uttrykk. Islandske Saga arbeider med motefotografi og med musikere som Björk og Patrick Wolf. Bildene hennes beskrives som mystiske, poetiske og med et snev av 70-tallsglamour. Med navn som Topshop, Nike og Vogue på kundelista har den unge fotografen rukket å bli et navn å regne med. Fotografen i henne begynte å spire allerede som barn. Saga var lamslått av den vakre naturen som omringet henne under oppveksten i nasjonalparken Þingvellir, og fant ut at gjennom fotografi kunne hun fange de magiske øyeblikkene og dermed beholde dem for alltid. Slik startet hennes fascinasjon og lidenskap for fotografering for fullt. Hun dro etterhvert til London, studerte fotografi ved London College of Fashion og endte opp med å jobbe der i 7 år. Nå er hun bosatt i Reykjavik hvor hun jobber som fotograf og regissør, samt som fotografilærer ved Ljósmyndaskólinn.
Tine Poppe
Tine er frilansfotograf, mor til Martine (og Niels og Magnus) og søsteren til Erik. Hun har vunnet flere internasjonale priser og deltatt i blant annet Sony World Photography Awards Exhibition, IPA Best in Show Exhibition og Lucie Awards Exhibition på klimakonferansen i Paris COP21, som viste verdens beste fotografer innenfor klima og miljø. Flere av seriene hennes er blitt vist av LensCulture.
Hun viser for tiden utendørsutstillingen «Where Gods Reside" i Clervaux i Luxembourg og vandreutstillingen «Ingenmannsland» om papirløse flyktninger i Norge, med første visning utenfor Stortinget i Oslo. Hun har tidligere laget flere prisbelønte prosjekter om flyktninger og asylsøkere, rusmisbrukere og miljøspørsmål.
Martine Poppe
Martine er datter av Tine poppe og er fra Oslo. Hun har en Master of Fine Arts og en fireårig BA fra Slade School of Fine Art, University College i London. Karrieren hennes skøyt fart da hun ved avgangsutstillingen sin ble oppdaget av den velkjente Charles Saatchi og hans prestisjefylte galleri i Chelsea, London. Hun tar bilder selv med mobiltelefonen og skriver de ut i stor størrelse. Deretter legger hun et lerret over bildene og gjenskaper motivet fra bildet med maling og pensler.
Hilde Carling – Directors Choice
Hilde Carling er en norsk fotograf og årets Directors Choice. Fotoprosjektet “Please Do Not Disturb” ble påbegynt i 2012 i Roma. Siden da har Hilde Carling fotografert 45 stuepiker i syv land, fordelt på 18 hoteller i 14 byer. I prosjektet berører hun spørsmål rundt hvem disse menneskene er og hva er deres historie? I dette prosjektet har hun hatt med seg et kamera i håndvesken, og prøver å jobbe så diskré som mulig når hun følger stuepikene inn på rommene. Hun bruker kun eksisterende lys og er spesielt opptatt av at den som blir fotografert skal ha et positivt inntrykk av hendelsen. Ofte blir bildet tatt når modellen har en liten pause, og den naturlige bevegelsen trer frem, eller når en stemning i et kort øyeblikk skifter fra glede til sårbarhet. Bildene er et resultat av møter med hardtarbeidende mennesker med drømmer, håp og historier. Hilde Carling begynte med fotografi i 2008, i en alder av 47 år. Siden har det blitt flere workshops, kurs og deltagelse på utstillinger. ”Please Do Not Disturb” vises fram for første gang på Nordic Light International Festival of Photography 2016.
Giacomo Brunelli
Italienske Giacomo Brunelli er mest kjent for sine dyrebilder fra serien Animals I/II (2005-2009). Men han er slett ikke en dyrefotograf som alle andre. For Brunelli er det dyrene vi ser i hverdagen som fascinerer, der han vandrer gatelangs på jakt etter dem. En hund, en katt, en due, en hest. Når han finner dem går han nærme, så nær at kameraet nesten berører dyret. Når lukkeren høylytt går av på hans gamle Miranda Sensomat 35 mm kamera, frembringes en reaksjon hos dyret – overraskelse, sinne, nysgjerrighet - en reaksjon Brunelli fanger på film. I sine neste serier fra London og Hamburg har han igjen tatt til gatene. Han starter tidlig om morgenen og finner tilfeldige personer eller dyr som han følger rundt til han bestemmer seg for å ta et bilde. Mens motivene blir anonymisert gjennom vinkler og valg av utsnitt, er byenes landemerker ofte synlige i bakgrunnen. Brunelli jobber utelukkende analogt og i svart/hvitt, og fremkaller alt selv i sitt eget mørkerom. Kameraet er fra 60-tallet og bidrar til det helt spesielle uttrykket i bildene, et uttrykk som han selv beskriver som “film noir-aktig”.
CF-Wesenberg
CF-Wesenberg har gjennom årene fotografert en mengde politikere, kulturpersonligheter, jazzmusikere, akademikere og kunstnere, ofte med sine egne briller som rekvisitt på nesen til vedkommende. Hittil er over 9000 kjente og ukjente mennesker fotografert med CFs mørkebrune, klassiske Cazal fra 1969. Bildene har nærmest blitt et livsprosjekt for CF. Til daglig driver han Kolonihaven Studio i Oslo. Han er også til stadighet å se og høre i det offentlige rom. Han deltar i debatter om fotografiets fremtid og er en hyppig deltaker i NRK P2s kulturpanel. Men på tross av stor eksponering av egen person i sosiale medier og hyppig bruk av offentlige skikkelser som bebrillede performancemodeller, har CF vært svært skeptisk til å presentere egne bilder i en utstilling. Frem til nå. Til Nordic Light kommer han nemlig med utstillingen Prologue, der vi kan forvente å se små analoge historier.
Espen Rasmussen
Espen Rasmussen er en av landets mest prisbelønte fotojournalister og har gjort seg bemerket for sine prosjekter om ulike humanitære, miljømessige og samfunnsrelaterte temaer. Espen har reist verden rundt i Utstillingen består av flere portretter av unge jenter i alderen 12-15 år. De er fremstilt med en moderne vri av det typiske uttrykket fra renessansekunsten. Med utstillingen tematiserer han unge jenter, kroppsspråk og makt. I et lysdempet rom med felles positur i en høyrygget stol, fremmer han autoriteten hos objektene som fremstår rene og naturlige. Dette er jentene som vi rapporterer til, de som snart skal prege verdens utvikling.
Saga Sig
Med den islandske naturen som bakteppe, skaper Saga Sig motefotografi med et magisk uttrykk. Islandske Saga arbeider med motefotografi og med musikere som Björk og Patrick Wolf. Bildene hennes beskrives som mystiske, poetiske og med et snev av 70-tallsglamour. Med navn som Topshop, Nike og Vogue på kundelista har den unge fotografen rukket å bli et navn å regne med. Fotografen i henne begynte å spire allerede som barn. Saga var lamslått av den vakre naturen som omringet henne under oppveksten i nasjonalparken Þingvellir, og fant ut at gjennom fotografi kunne hun fange de magiske øyeblikkene og dermed beholde dem for alltid. Slik startet hennes fascinasjon og lidenskap for fotografering for fullt. Hun dro etterhvert til London, studerte fotografi ved London College of Fashion og endte opp med å jobbe der i 7 år. Nå er hun bosatt i Reykjavik hvor hun jobber som fotograf og regissør, samt som fotografilærer ved Ljósmyndaskólinn.
Tine Poppe
Tine er frilansfotograf, mor til Martine (og Niels og Magnus) og søsteren til Erik. Hun har vunnet flere internasjonale priser og deltatt i blant annet Sony World Photography Awards Exhibition, IPA Best in Show Exhibition og Lucie Awards Exhibition på klimakonferansen i Paris COP21, som viste verdens beste fotografer innenfor klima og miljø. Flere av seriene hennes er blitt vist av LensCulture.
Hun viser for tiden utendørsutstillingen «Where Gods Reside" i Clervaux i Luxembourg og vandreutstillingen «Ingenmannsland» om papirløse flyktninger i Norge, med første visning utenfor Stortinget i Oslo. Hun har tidligere laget flere prisbelønte prosjekter om flyktninger og asylsøkere, rusmisbrukere og miljøspørsmål.
Martine Poppe
Martine er datter av Tine poppe og er fra Oslo. Hun har en Master of Fine Arts og en fireårig BA fra Slade School of Fine Art, University College i London. Karrieren hennes skøyt fart da hun ved avgangsutstillingen sin ble oppdaget av den velkjente Charles Saatchi og hans prestisjefylte galleri i Chelsea, London. Hun tar bilder selv med mobiltelefonen og skriver de ut i stor størrelse. Deretter legger hun et lerret over bildene og gjenskaper motivet fra bildet med maling og pensler.
Hilde Carling – Directors Choice
Hilde Carling er en norsk fotograf og årets Directors Choice. Fotoprosjektet “Please Do Not Disturb” ble påbegynt i 2012 i Roma. Siden da har Hilde Carling fotografert 45 stuepiker i syv land, fordelt på 18 hoteller i 14 byer. I prosjektet berører hun spørsmål rundt hvem disse menneskene er og hva er deres historie? I dette prosjektet har hun hatt med seg et kamera i håndvesken, og prøver å jobbe så diskré som mulig når hun følger stuepikene inn på rommene. Hun bruker kun eksisterende lys og er spesielt opptatt av at den som blir fotografert skal ha et positivt inntrykk av hendelsen. Ofte blir bildet tatt når modellen har en liten pause, og den naturlige bevegelsen trer frem, eller når en stemning i et kort øyeblikk skifter fra glede til sårbarhet. Bildene er et resultat av møter med hardtarbeidende mennesker med drømmer, håp og historier. Hilde Carling begynte med fotografi i 2008, i en alder av 47 år. Siden har det blitt flere workshops, kurs og deltagelse på utstillinger. ”Please Do Not Disturb” vises fram for første gang på Nordic Light International Festival of Photography 2016.
Giacomo Brunelli
Italienske Giacomo Brunelli er mest kjent for sine dyrebilder fra serien Animals I/II (2005-2009). Men han er slett ikke en dyrefotograf som alle andre. For Brunelli er det dyrene vi ser i hverdagen som fascinerer, der han vandrer gatelangs på jakt etter dem. En hund, en katt, en due, en hest. Når han finner dem går han nærme, så nær at kameraet nesten berører dyret. Når lukkeren høylytt går av på hans gamle Miranda Sensomat 35 mm kamera, frembringes en reaksjon hos dyret – overraskelse, sinne, nysgjerrighet - en reaksjon Brunelli fanger på film. I sine neste serier fra London og Hamburg har han igjen tatt til gatene. Han starter tidlig om morgenen og finner tilfeldige personer eller dyr som han følger rundt til han bestemmer seg for å ta et bilde. Mens motivene blir anonymisert gjennom vinkler og valg av utsnitt, er byenes landemerker ofte synlige i bakgrunnen. Brunelli jobber utelukkende analogt og i svart/hvitt, og fremkaller alt selv i sitt eget mørkerom. Kameraet er fra 60-tallet og bidrar til det helt spesielle uttrykket i bildene, et uttrykk som han selv beskriver som “film noir-aktig”.
CF-Wesenberg
CF-Wesenberg har gjennom årene fotografert en mengde politikere, kulturpersonligheter, jazzmusikere, akademikere og kunstnere, ofte med sine egne briller som rekvisitt på nesen til vedkommende. Hittil er over 9000 kjente og ukjente mennesker fotografert med CFs mørkebrune, klassiske Cazal fra 1969. Bildene har nærmest blitt et livsprosjekt for CF. Til daglig driver han Kolonihaven Studio i Oslo. Han er også til stadighet å se og høre i det offentlige rom. Han deltar i debatter om fotografiets fremtid og er en hyppig deltaker i NRK P2s kulturpanel. Men på tross av stor eksponering av egen person i sosiale medier og hyppig bruk av offentlige skikkelser som bebrillede performancemodeller, har CF vært svært skeptisk til å presentere egne bilder i en utstilling. Frem til nå. Til Nordic Light kommer han nemlig med utstillingen Prologue, der vi kan forvente å se små analoge historier.
Espen Rasmussen
Espen Rasmussen er en av landets mest prisbelønte fotojournalister og har gjort seg bemerket for sine prosjekter om ulike humanitære, miljømessige og samfunnsrelaterte temaer. Espen har reist verden rundt i forbindelse med jobben og har blitt berømmet for sin oppfinnsomhet og allsidighet, noe tematikken i hans prosjekter vitner om. Han har fotografert flyktningers hverdag i åtte land i prosjektet Transit, møter med mennesker i Amerikas rustbelte, norske bygdeoriginaler, syriske flyktningers ferd til Europa og deltakere i forskjellige ekstremsportarrangementer. Disse prosjektene har skaffet ham en rekke priser, blant annet to priser i World Press Photo, Årets fotojournalist i Årets bilde 2015 og en andreplass i den prestisjetunge konkurransen Picture of the Year International (POYi) i 2016. Espen har også utgitt boken Transit og holdt flere utstillinger. Til daglig jobber han som billedredaktør i VG Helg.
Åse-Marie Faldalen
Åse-Marie Faldalen er oppvokst i Nord-Odal men er nå bosatt i Oslo. Hun er utdannet bedriftssykepleier med videreutdannelse i konflikthåndtering og ledelse, og har drevet firmaet Klart Blikk siden 2004. Hun har samarbeidet med Johan Galtung i mange år, noe som blant annet resulterte i boken Syv veier til lykke i 2014, som er illustrert med hennes bilder. Åse-Marie har også deltatt på flere kurs og workshops innen foto, blant annet med Morten Krogvold, Joyce Tenneson og mentorprogrammet Sens og Sans.
Audun Rikardsen
Audun Rikardsens kreative bilder fra hjemtraktene i Nord-Norge har gjort ham til en av landet mestvinnende naturfotografer. Audun er til daglig professor i biologi ved Universitetet i Tromsø, men er født og oppvokst i kystkommunen Steigen i Nordland. Han kjøpte sitt første digitale speilreflekskamera høsten 2009 og har siden blitt kjent for sine ofte annerledes og kreative naturbilder. De siste årene har han vært en av landets mestvinnende naturfotografer, hvorav tre ganger nordisk mester i konkurransen NNPC og vinner av beste portefølje i den prestisjetunge internasjonale konkurransen Wildlife Photographer of the Year i 2015. Audun er særlig fascinert av den arktiske kysten og dyreliv knyttet til de to verdenene over og under vann, men også landskap, kystkultur og ulike friluftsaktiviteter. Helst fotograferer han lokalt, og han er opptatt av å formidle en nærhet til sine motiver. Han har uttalt at han syns naturfotografi handler om å ha det gøy, huske spesielle øyeblikk og dele sin fascinasjon for arktis.