"På tampen av "Gullalderen" - sett fra mannskapsmessa"

Torsdag førstkommende kommer Jens Hoel fra Trondheim til ”Skipshistorisk” med et foredrag knyttet til en ikke så altfor fjern fortid; siste del av ”Gullalderen” for norsk utenriksskipsfart.

loenn 1

Mange var sjøfolk på 1970 tallet. ( Digitalmuseum) 

Jens Hoel vil gi oss et tidsbilde av 70-tallet - "de steile fronters tiår". Fra den tida da hver fjerde nordmann var til sjøs. Foredraget presenteres med ”1970-tallets briller” og er i utgangspunktet hentet fra foredragsholderens egen bok ”Yrke: matros, formue null”. Boken, selv om det er en roman, er inspirert av foredragsholderens egne erfaringer etter ti år på dekk på norske handelsskip.

Som Jon Michelet følger ”skogsmatrosen” gjennom 2. verdenskrig, følger Jens Hoel matrosen Kristian Stavne fra Ila i Trondheim gjennom deler av 1970-årene. Han tar oss med til Ottos bar - "første og siste stopp" - og Brooklyns skumle gategjenger, men også til små landsbyer i Indonesia og Mata Hari i Hong Kong. Men mest av alt til negerarbeid og de indre hemmeligheter i "Skipsgruppa". Sjømannslivet består av mer enn "Kvinner, vin og sang". Det er også hjemlengsel når man er ute og utenforskap når man endelig er hjemme.

Tidligere sjøfolk vil kanskje kjenne seg igjen? Kanskje også en a-ha-opplevelse for ektefeller og barn av 1970-tallets sjømannsstand? Vel møtt til et interessant foredrag.

Boken som danner basis for foredraget kan selvfølgelig kjøpes, og forfatteren tar seg nok tid til både signering og gjerne en personlig hilsen. Dørene i Loennechengården på Vågekaia åpner klokken 18, mens møtet starter kl. 19:00. Som vanlig er det fri entré for medlemmer, andre må betale 100 kroner for å følge møtet.

 loenn g

Den gule gården Loennechengården på kaia i Kristiansund  der Norsk skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre holder til. ( Foto: Tor Aage Dyrseth Zdrinka)