Ute i Stemmaveien i Farstad står en stor minnestein ved en gård. Det er et minne over Anders Sandvig (f.1862) som vokste opp her. Han gikk som voksen i gullsmedlære i Kristiansund. Senere ble han tannlege. Men mest kjent er hans fantastiske verk samlingen på Maihaugen i Lillehammer. Han hadde gjennom sitt virke ikke bare oppnådd offentlig anerkjennelse, men også blitt svært populær i brede lag av folket og plassert Maihaugen som et av Nordens fremste friluftsmuseer, som har blitt brukt som mal for en rekke andre slike samlinger senere.

ande 2

Minnesteinen ved hjemgården i Farstad i Hustadvika. ( BN) 

ande 3

Anders Sandvig gjennom gatene i Lillehammer der det gedigne Maihaugen ligger i dag. Tannlegen fra det som het Bud kommune har etterlatt seg et verk som er helt enestående i norsk museumsdrift. ( Maihaugen bilde) 

ande

Det gamle tannlegekontoret til Sandvig er selvsagt tatt vare på. Ellers finnes gammelt postkontor, jernbanstasjon, apotek, trykkeri og hus fra forskjellige tidsaldre. Mange er besatt med folk . Hovedmuseet som tar for seg norges utvikling er imponerende med lys, lyd  og effekter.  Det går ikke å forklare denne helt speiselle samlingen i korttekst. Man må bare se det. ( Maihaugen bilde)