Norske sjøfolk i krig for CIA
er temaet på foredraget i Skipsfartshistorisk Selskap torsdag kveld. Foredragsholderen er Jan Tore Nilsen. Han er født i Kristiansund, men vokste opp på Vega. Nilsen har nesten 25 års tjenestetid bak seg i Forsvaret med en bred tjenestebakgrunn, så vel fra fartøy som fra Sjøkrigsskolen og fra Forsvarets Operative Hovedkvarter. For en drøy måned siden lanserte Nilsen sin egen bok ”Vikinger i krig for CIA”.
mtb
Med tilgang på nedgradert materiale og bidrag fra veteraner tar boken for seg detaljene om hvordan Norge og nordmenn kom til å spille en viktig rolle i eskaleringen av Vietnamkrigen.
Allerede i 1962, før Vietnamkrigen brøt ut, forsøkte USA å føre en hemmelig krig inne i Nord-Vietnam. Båtene amerikanerne benyttet var enkle og saktegående og de var bemannet med mannskaper trent av CIA og av amerikanske spesialsoldater.
USA opplevde rask at slike operasjoner ikke kunne være noen suksess med mindre man hadde både raskere båter med bedre skyts og mer kompetente mannskaper.
Amerikanerne kastet blikket på Norge og den norskproduserte torpedobåten av
Nasty-klassen. I all hemmelighet kjøpte CIA inn to av disse båtene mens Pentagon kjøpte senere inn dusinet av dem. Inntil leveransene fant sted ble en mindre båttype, Swift, benyttet. En norsk etterretningsoffiser skaffet amerikanerne tre nordmenn som ble satt som førere på disse.Den hittil ukjente historien fra en del av den kalde krigen presenteres i foreningens lokaler torsdag kveld. Der er det også anledning til å kjøpe boken, forfatteren tar seg nok også tid til signering.
Dørene i Loennechengården på Vågekaia åpner klokken 18, mens møtet starter kl.
19:00. Som vanlig er det fri entré for medlemmer, andre må betale 100 kroner for å følge møtet.