Fra ”gullalderen” i Kristiansund Til foredraget i Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre torsdag 26. oktober er Cathrine Martens fra Oslo hentet inn. Som tittel på presentasjonen har hun satt ”Med klippfisk i årene. Werring- & Johnsen-familiene i Kristiansund”. Foredraget tar utgangspunkt i Kristiansund sin posisjon som et viktig økonomisk senter for 150 år siden. Dette var Kristiansunds ”gullalder”, da byen var ett av verdens viktigste steder for den internasjonale klippfiskhandelen.
adl
Klippfiskarbeidere på Dale i Kristiansund i 1930 årene. ( Digitalmuseum)
Foredragsholderen følger de store ”handelshusene” Johnsen og Werring, men også et gløtt på kvinnenes rolle i denne tiden, en tid før stemmeretten ble innført. Har du gått i Konsul Johnsens gate? Eller i Doktor Werrings gate? Har du lurt på hvem i all verden disse menneskene er? Og hvorfor har de fått gater i Kristiansund oppkalt etter seg? Eller har du lurt på hvordan livet i og rundt Kristiansund artet seg for borgerskapet i Kristiansunds «gullalder"?
adler 2
Christian Johnsens sommebolig Retiro  i Molde. Mange tjente store formuer på klippfiskhandelen. ( Nordmørsmuseumene)
Noen svar får du kanskje under foredraget. Oldefar til foredragsholderen var Emil Werring. Sammen med en bror etablerte oldefaren ”Werring Hermanos” som fortsatte klippfiskforretningene etter svogeren Nicolay H. Knudtzon, byens desidert største klippfiskeksportør i sin tid.  Foredragsholderens oldemor var en av døtrene til danskfødt Christian Johnsen, nr. 2 etter Knudtzon som klippfiskeksportør i Kristiansund (og Norge).
Vel møtt til en meget spennende presentasjon hvor vi får et gløtt inn i ”gullalderen” for Kristiansund. Dørene åpner klokken 18:00 og møtet starter klokken 19:00. Som vanlig er det fri adgang for medlemmer med sine kontingentforhold i orden,

andre må betale kl. 100,- for å delta.