På Nordmøre har to hurtigruteskip forlist opp gjennom tidene. Første var i 1909 der D/S "Olav Kyrre" grunnstøtte og gikk tapt  på en grunne utafor dagens Atlanterhavsveien, Den andre var D/S " Irma" som gikk tapt under krigshandlinger 1944 med 61 omkomne. 
olav

Skummel grunne ved leia: 10.juli 1909 grunnstøtte hurtigruta " Olav Kyrre" her på Bjogna på utenfor Skarvøy/ Hulvågen i tett tåke, Den var på vei fra Molde til Kristiansund. Skipet manøvrerte med stor forsiktighet etter lydbøyene, men uberegnelig strømretning førte til forliset. I dag er lydbøyene borte, og erstattet av moderne satelittnavigasjon. Passasjerer og post ble her i 1909 tatt opp av dampskipet "Mercur".( Foto: G. Sverdrup som var hyret av Aftenposten for å ta bilder/ Nordmøre Museum)

olav bea

" Beaconsfield" fra 1877 . Den seilte i snøkave opp på Bjogna 1905 slik mange andre gjenom tidene, og sank senere nordøst av grunnen. Dykkere tok opp dampmaskinen, og sprengte deler av vraket. I dag er alt på vrakplassen fredet etter kulturminneloven av 1978. Vitenskapsselskapet har satt ned skilt på vraket, der intet er lov å fjerne av deler til souvernirer o.l . ( Foto: Ukjent)