Smørmeieriene på Nordmøre – og eksporten til England
Torsdag kveld er det klart for et nytt møte i Norsk Skipsfartshistorisk Selskap
Nordmøre. Foredragsholderen er Einar Oterholm, kjent lokalhistoriker fra
Halsanaustan.
hist 2
Smørprodusenter i distriktene på Nordmøre.( Skisse  laget av Einar Oterholm)
Temaet er smørmeieriene på Nordmøre – det var vel 60 av dem – og den storeeksporten av smør som gikk til England med Kristiansund som avskiperhavn. Sist på 1880-tallet ble det besluttet at staten skulle gi økonomisk bistand til drift av enpostrute mellom Bergen og Newcastle. En betydelig innsats fra bl. a. Ole A. Fure, den gang ordfører i Kristiansund og samtidig stortingsrepresentant, førte til at ruten heller skulle starte opp i Trondheim og gå innom kystbyene på veien sørover mot Bergen. Landbruket i den nordre del langs denne strekningen var i sterk vekst og det søkte nye markeder for sine produkter. Høy, havre og smør som eksportartikler til England var varegrupper som var aktuelle. Første avgang fra Trondheim i det somble benevnt som Englandsruten var 5. juni 1890 og ble foretatt med Nordenfjeldske Dampskibsselskab sin ”Ragnvald Jarl”. Skipet var spesielt bygget for denne nye ruten. Ca, 10 år etter at ruten var startet opp sto Romsdals Amt for vel 50 % av den norske smøreksporten.
Foredraget, med mange bilder, vil handle om bakgrunnen for denne store aktiviteten, hvorledes den var organisert og med et blikk innom noen av de mange smørmeieriene på Nordmøre. Foredragsholderen kommer også inn på årsakene til at meieriene etter hvert ble lagt ned.
histo 1
 En god del av foredraget vil nødvendigvis handle om rutetrafikken påNordmørsfjordene, smøret måtte også komme til avskiperhavnen i Kristiansund.Som vanlig er det fri entré for medlemmer som har sine kontingentforhold i orden.
Andre må betale kr. 100 for å følge møtet.
Dørene i ”Skipshistorisk” i Loennechengården åpnes klokken 18 og møtet starter

klokken 19.