Denne flotte gravrøysa på Rånes i Averøy ble registrert av fylkeskommunens arkeolog Carl Fredrik Wahr-Hansen Vemmestad i fjor. Nå er arkeologer fra NTNU, Vitenskapsmuseet i ferd med å undersøke den nærmere. Vi venter spent på funn og datering av en grav. Se den flotte og tydelige kantkjeden. . C-14 prøve tatt under registreringen antyder datering til romersk jernalder ca. 0-400 e.Kr.
rrr ntnu
Fra utgraving på Rånes . Fylkets største gravrøys ligger nede på Rånes. Håkårøysa er den største gravrøysa man kjenner fra Nordmøre. Den har nå et tverrmål på 33 - 35 meter og en høyde  på 1,5 - 2 meter. Røysa skal ikke være faglig undersøkt. ( Foto: Bjørn Ringstad/Arkeologi M& R)
rrr håkarrøysHer er den svære gravrøysa ved Rånes i Averøy. Det kunne ta opptil 500 dager å lage en så stor gravrøys for 1700 år siden.( Digitalmuseum)
rrr geora

GEORADARSØK VED KVERNES STAVKIRKE PÅ AVERØY
Da har Møre og Romsdal fylkeskommune også vært ute og prøvd georadaren på vinterføre. Arkeologene Signe Marie Midtgård og Carl Fredrik Wahr-Hansen Vemmestad var tirsdag ute på Kvernes og gjort søk ved stavkirka. Nå venter vi spent på analyseresultatene. Klarer vi å få noe fornuftig ut av dette? Vil vi kunne se eldre graver, og kanskje finne spor etter ei eldre stavkirke ? Her venter kulturmyndighetene spent på resultatet. ( Foto/ tekst : Bjørn Ringstad/ Arkeologi i M  & R)