Brannsprøyta «Slukk II» ble bygget i 1939 i stål ved Nylands Mekaniske Verksted. Fartøyet er 60 fot langt med en den originale motoren en Paxman Ricardo type 8 RW ( 5 cyl rekke toppventil som gir 210,3 bhk ved 1500 rpm) bygget av Davey Paxman LTD England. Brannpumpene er fra Escher Wyss, Zyrich. Slepekrok montert i 1955.

slukk odd ulseth

" Slukk 2" er i Kystvågen for vedlikehold. Det bygges telt over, Mulig arbeide med tredekket som skal foregå. ( Foto: Odd Ulseth)

Allerede året etter, i 1940, ble «Slukk II» satt kraftig på prøve. Bombingen av Kristiansund i fire dager 28. april med påfølgende branner skadet eller totalt ødela 800 av 1300 bygninger i Kristiansund. Da vannverket stoppet var det bare «Slukk II» som hadde skikkelig kapasitet og ble uvurderlig i slukningsarbeidet. Etter krigen har fartøyet vært en vitkig del av brann og redningsberedskapen i Kristiansund og kommunene rundt. Da «Slukk II» gikk ut av tjeneste i 1986 ble det startet en vennelag for å ta vare på fartøyet. Kommunen er fremdeles eier. Riksantikvaren her gitt støtte til fartøyet.
slukk 39

Brannbåten ble vist fram til befolkningen på Vågekaia i 1939. Masse folk møtte opp og så det nymoderne vidunderet. ( Digitalmuseum)
slukk kaa 09dKåre Tømmervåg har vært mye i båten og holdt den ved like etter 1986. Flere  ganger er den tatt ut på brannn eksempelsvis i 1990 og 1987 når man trengte store vannmengder. Bildet er fra 2009. Orginalmaskinen på 210 hk står fremdeles i Slukken som den kalles lokalt. (Arkiv BN)
slukk vi
Her i Vågen ved Mellemværftet har " Slukk 2" hatt liggeplass i alle år.  I operativ tjeneste lå den parat ved Piren de siste år ( Arkiv BN)

Kulturkalender fra KSU.NO

For større kalender og arrangementskategorier - trykk her