Bankskøyta "Storegga av Aalesund", (JXAK), 19,2 x 6,1 x 3 m., bygget i 2016. Det var stiftelsen Kjell Holm som i 2012 vedtok å bygge en replika av ei bankskøyte. En samarbeidsavtale ble inngått med stiftinga Sunnmøre Museum. Det ble avtalt med Hardanger fartøyvernsenter og Voss museum om byggingen av skøyta som ble bygget på Prestbrygga, midt i hjerte av Ålesund.. Skøytetypen er opprinnelig fra 1880/90-årene.Den ble døpt av direktør i Kystverket, Kirsti Slotsvik, ikke med champagne, men med en stor flaske tran på Molja i Ålesund. Mellom ca. 1861 og 1900 var det ca. 300 bankskøyter på Sunnmøre. Ingen av disse er bevart i orginal stand. Denne nye skøyta aviker med at den har motor, (noe sikkerhetsbestemmelse i det med bruken av båten). Den lå lørdag på Mellemværftet i Kristiansund  og skulle til Veidhomen på søndag. ( Tekst Håkon Bloch)

bank 1

Ålesunds stolthet, er nøyaktig kopi av skøyte fra slutten av 1800 tallet de drev fiske med langt til havs som Storegga. ( Foto: Leif Magne Andersen)

bank 2

Arne Johan Barstad fra dugnadsgruppen for  "Storeggen"  var på tur sammen med 8 andre medlemmer. ( Foto: Håkon Bloch)  SJØSETTING i 2016 Ålesund

 

Kulturkalender fra KSU.NO

For større kalender og arrangementskategorier - trykk her