Jonny Skarpnes, tidligere brannmann, er av de som står sentralt i å ta vare på sjøbrannsprøyta Slukk II. Torsdag kveld presenterer han foredraget "Sjøbrannsprøytene og vanntilførselen til Kristiansund" i lokalene til Skipshistorisk på Vågekaia.
Slukk II kjenner nok de fleste av oss. Selv om den har romertall II bak navnet sitt, er nok dette den tredje sjøbrannsprøyta som Kristiansund har skaffet seg. Slukk II ble bygget ved Nylands Mek. i Oslo i 1939. Torsdag 16. mars 1939 kl. 17,05 kom Slukk II i god fart inn på havna i Kristiansund og ”Blev mottat av hele det samlede brannkorps og kaierne var fulle av folk. Der blev ropt 3 x 3 hurra for den nye sprøite.”
"Slukk 2" ved øvelse på kaia rett etter krigen. ( Foto: Ukjent)
Gamle ”Sluk” fulgte nybåten inn til kaia.
”Gamle Sluk” var byens sjøbrannsprøyte nr. 2. Den var bygget ved Trondhjems Mekaniske Verksted, som byggenr. 68 i 1893, selv om den alltids var et samarbeidsprosjekt mellom Trondhjems Mek. og et verksted i Stockholm.
Den aller første av sjøbrannsprøytene i Kristiansund kom allerede i 1867, levert av Fabriken ved Nidelven (senere TMV) som bygg nr. 11. Sjøbrannsprøyta var kulldrevet og hadde en vanntank installert.
Allerede i 1769 kom byens første håndsprøyte til byen, den var levert fra Hamburg.
De to første sjøbrannsprøytene var begge tilordnet slik at de hadde vanntanker om bord, og kunne bringe vann inn til Kristiansund.
Slukk II er godt bevart i dag. Den er en av i alt tre eldre sjøbrannsprøyter i Norge som fortsatt er i behold. Ved hjelp av lokale entusiaster som Jonny Skarpnes og Kåre Tømmervåg pluss litt offentlige kroner håper vi den i framtiden vil ha sin faste plass utenfor Mellemværftet i Vågen.
Kåre Tømmervåg har gjort mye dugnad på maskineriet og annet ombord i spøyta fra 1939. ( Arkiv BN)
Mer om de tre sjøbrannsprøytene - og litt om vanntilførselen til Kristiansund - vil Jonny Skarpnes komme inn på. Masse bilder på storskjerm.
Som vanlig er det fri entré og adgang for alle i Skipshistorisk Selskap torsdag.
Dørene åpnes klokken 18:30 og møtet starter klokken 19.