"Torpedo på babord"

- blant annet om krigsseilerbrødrene Bakkmyr fra Årvågsfjorden i Aure.

Bjørn K. Sagdahl er foredragsholder under det åpne møtet i Skipsfartshistorisk Selskap torsdag kveld.


Foredraget, som er viet krigsseilerne, setter fokus på deres krigsinnsats og den mangel på anerkjennelse de fikk etter krigen. Ca. 3000 sjøfolk omkom i utenriks sjøfart i løpet av krigsårene og mange av de som overlevde slet med senskader.

Som et eksempel på hva sjøfolk utsatte seg for, følges John Bakkmyr, med sideblikk på tvillingbroren Erling, gjennom krigsårene og inn i etterkrigstida. John tilbrakte i alt 59 døgn på flåte under krigen, av disse hele 48 døgn på flåte etter senkningen av M/S Moldanger i juni 1942, han var med i konvoi over Atlanteren under et av krigens hardeste ubåtangrep og noen måneder senere ble det en ny flåteferd etter den brutale senkningen av M/S Høegh Silverdawn utenfor Australia. Han var en av de mange krigsseilere som risikerte liv og helse under krigsårene. Spørsmålet er så hvordan de norske myndighetene tok imot de som etter hvert vendte hjem?
To sjøfolk fra Kristiansund var også med under den brutale senkningen av Høegh Silwerdawn;

hoeg

Alf Hjelmaas og Kåre Moen. Hjelmaas (bildet)kom seg ombord i en livbåt og kom i land i Ceylon etter en tur på 31 døgn og "utrodd" distanse på 3.100 nautiske mil. Kåre Moen forsvant etter senkningen av Høegh Silwerdawn, enten omkom han ombord eller så var han blant de seks sjøfolkene som ble tatt til fange. Fangene omkom noe senere på året da fangeskipet, den tyske ”raider” Michel, ble senket.

Som vanlig; fri entré og adgang for alle. Dørene åpnes klokken 18,00 og møtet starter klokken 19.