1. Spica, skipet som ville heim til jul.
    Lokalhistorikeren Harald Jarl Runde vil under det åpne møtet i Skipshistorisk i Kristiansund torsdag kveld fortelle historien om skonnertbriggen Spica av Kristiansund som forliste på sunnmørskysten i desember 1892 under et forrykende uvær.

    Alle ombord, fem fra Kristiansund og tre fra Sverige, omkom. Spica hadde vært borte fra Kristiansund i flere år og var nå på hjemtur fra Brasil via Hamburg. I Blyth i England ble det tatt om bord en kullast for Kristiansund.
    nssr 1
    "Spica" som forliste 1892 og som det kåseres om torsdag. ( Foto: Skipperforeningen/ Harald Jarl Runde)


Denne gang vil foredraget bli åpnet med en avspilling av et opptak vi fortok i Skipshistorisk Kvinnedagen 2015; trubaduren Kolbjørn Botten sin framføring av "Skillingsvisen om skonnertskipet Spica's sørgelige forlis". Teksten og illustrerende bilder på storskjerm inviterer til at publikum følger trubaduren i refrenget.
Selv om "alle fant sin grav, et rov for fiskens munde udi det mørke hav", tror vi dette blir en kjempekveld.


Etter foredraget blir det anledning til å kjøpe (i signert variant) foredragsholderens bok om Runde fyr, etablert av Peter Fredrik Koren, den gang (1760-årene) en svært så lite populær byfogd i Kristiansund. Om Koren kan man lese mer om i foredragsholderens bok, som selges etter foredraget.

Velkommen til åpent møte i Skipshistorisk torsdag kveld.

Dørene åpnes klokken 18,30 og møtet starter klokken 19. Det er fri entré og adgang for alle.

Kulturkalender fra KSU.NO

For større kalender og arrangementskategorier - trykk her