Selvsagt skulle en gutt fra Kristiansund til sjøs - Per Helge Pedersen forteller

For mange kristiansundere og nordmøringer var det en besettelse dette med å kunne reise til sjøs. Man hadde det i blodet. Man hadde det i genene. For mange var det ofte den eneste måten man kunne skaffe seg utkomme på. Mange hadde slektninger som gjennom generasjoner hadde vært sjøfolk. De var forbilder.

For andre var det drømmene og lengselen etter å seile på det store havet som bestemte.

Slik var det også for Per Helge Pedersen, han hadde slekt og venner som var sjøfolk. Så endelig - den 1. juli 1968 – mønstret han på ”Fjellanger” til Westfall Larsen-rederiet i Bergen. Som landets første offiseraspirant etter artianerordningen, kunne han i London gå om bord i den 27 000 tonns store bulkbåten.
Villanger 1958 kopi
Per Helge Pedersen forteller om den første sjøreisen for mange gutter fra Kristiansund. Her M/S " Villanger" han var ombord i en tid. ( Foto: Skipet (NSS)

I fordraget i ”Skipsfartshistorisk”  torsdag kveld forteller Per Helge Pedersen fra en periode som var definert som ”gullalderen”, men som også var slutten på det gamle sjømannslivet. Rasjonaliseringen kom i denne perioden. Det var 44 mann på ”Fjellanger” 1. juli 1968, når Pedersen mønstret av var det 24 mann tilbake på skipet.

Opplev en eventyrlig tid av Per Helge Pedersens liv som offisersaspiranten på ”Fjellanger”, og senere om bord i samme rederi sin ”Villanger”.

Velkommen til nok et åpent møte hos ”Skipsfartshistorisk” i Loennechengården.

Som vanlig er det fri entré og åpnet for alle. Dørene åpnes klokken 18 og møtet starter klokken 19.

Kulturkalender fra KSU.NO

For større kalender og arrangementskategorier - trykk her