Under det åpne møtet i Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre torsdag 29. november 2019 vil Daniel Ødegård presentere den fasinerende historien om Jappe Ippes - Norges første klippfiskgründer.

Jappe Ippes var født en kystby i provinsen Friesland i det som den gang var en del av republikken De forente Nederlandene.

Når han i 1691, 36 år gammel, av den dansk-norske kongen fikk et privilegium for 10 år til å utvikle klippfiskproduksjon med base i Lille Fosen, sto han godt rustet. Han hadde allerede gjort flere reiser til Norge og var godt kjent både i Trondheim, hvor hans far i tillegg eide en bygård, og på Nordmøre generelt. På dette tidspunktet hadde 36-åringen, som skipper og handelsmann, allerede fartet i dette området i mer enn 15 år.
meldalsholmen 1954 oa
 
Klippfisk ble redningen for Kristiansund fra 1700 tallet til  rundt 1955. Da tok Ålesund over. Her fra Meldahlsholmen i Brunsvika rett før man begynte med elektriske tørker. På bildet f.v Anne Stene og Olga Angvik i 1954 . ( Foto: arkiv BN)

I 1691 var han eier av et par skip, store nok til å gå på Portugal og Spania med den ferdigproduserte klippfisken, han sto seg godt økonomisk, og på dette tidspunktet hadde han nok allerede bestemt seg for at det var i Kråksundet på Tustna han skulle etablere seg.

Få med deg den spennende historien om Jappe Ippes, klippfiskgründeren fra Friesland, som døde i Fosna i 1718 som en syk og ruinert mann.

Daniel Ødegård har med seg en kasse av boken han har skrevet. drøyt 150 sider, om Jappe Ippes. Ødegård tar seg tid til signering om dette måtte være ønskelig.

Som vanlig er det fri entré og adgang for alle.

Kulturkalender fra KSU.NO

For større kalender og arrangementskategorier - trykk her