Ved Lysalmenningen ligger i dag HMS Enterprise, H 88 (NATO pennantnummer), 91 x 16,8 x 5,5 m.  Den er bygget ved Appledore Shipbuiders og klar til innsats i 2003. Den kommer fra hjemmehavnen sin som er Devonport , Plymouth i United Kingdom. Det er et Research/Survey Vessel i Echo-klassen, (Søsterskipet til HMS Echo). Begge skipene kalles SVHO som står for; Multi-role Survey Vessel – Hydrographic Oceanographic tilhørene Royal Navy. Den har diesel-elektrisk framdrift system. 3 stk. dieselgeneratorer (4,8 MW). Har 2 Azimuth thrustere hver på 1,7 MW (2.279 hk). En baugthruster på 0,4 MW (536 hk). Dette gir skipet en marsfart på 15 knop (28 km/t). Av våpenbestykning kan nevnes 2 x Oerlikon 20 mm. kanoner, 3 x miniguns og 4 x general purpus maskingevær.

rootboo

Med “NATO Pennant-nummer” så forteller bostaven hvilket type skip det er, H betyr Hydrographic vessel (på godt norsk “Spionskip”). Norge har ingen skip med Pannantnummer H, men vi har Forskningsskipene F/S Marjata (4) og F/S Eger (ex. Marjata (3)), begge er omtalt som “Spionskip”. Royal Navy har siden 1705 hadd 15 skip med navnet HMS Enterprise (HMS Enterprize) så navnet er historisk. (tekst/foto Håkon Bloch)
rootboot
På den sivile siden : Slepebåten T/B Flax som har ligget i Vågen en stund har slitt akterforteøyningene slikat det er på “svai”. Dette kan medføre skader på andre båter. Mannskaper har satt på ekstra aktertamp, men den ligger fremdelse ikke til kai med hele skroget.(Foto: Håkon Bloch)

Kulturkalender fra KSU.NO

For større kalender og arrangementskategorier - trykk her