Historien om Bremsnes Båtbyggeri

Det er Jakob Arne Dahlen som står for foredraget i ”Skipsfartshistorisk” torsdag kveld.

Foredragsholderen er 4. generasjon knyttet til eierskap og drift av Bremsnes Båtbyggeri, startet av hans oldefar som Bremsnes Skibsværft så tidlig som i 1914.
brems 1
Bremsnes båtbyggeri ikke langt fra fergekaia sommeren 2009- ( BN arkiv)

Oluf Gjengstø fra Frei hadde giftet seg til plassen Dahlen ved Steinvikvannet i Averøy og her tok han etternavnet Dahlen. Her begynte han å bygge færinger og båter opp mot 32 fot. For å kunne bygge større båter måtte imidlertid Dahlen ha direkte tilgang til sjøen.

Etter å ha rodd langs Bremsneslandet fant Oluf Dahlen en passende tomt og ble enig med grunneieren om kjøp. Så trakk grunneieren seg fra forhandlingene med Dahlen, området var plutselig aktuelt som endestasjon for jernbanen til Kristiansund. Som vi alle vet; jernbane ble det ikke, men i vår tid kom Averøy Mek. til å etablere seg nettopp på dette stedet.
brems 2
Jakop Arne Dahlen (t.v) og Douglas Wilmot på vberfetet der det hjoldt på å reparere en gammel skøyte rundt 2007. (Arkiv BN)

Slik ble det da til at båtbyggeriet ble etablert på Bremsnes, tomten ble fradelt Bremsnes gård og båtbyggeriet fikk navnet Bremsnes Skipsværft.

Om lag 230 båter er blitt bygget ved verftet. Det siste skipet som ble bygget her var den galeasriggende S/Y Blåmann. Blåmann ble bygget i 2001/2002 etter tegningene av Colin Achers ”Russiske Redningsskøyte” fra 1902.
brems 4

Gjennom de senere år har de som ferdes i Vågen i Kristiansund kunne observere foredragsholderen i omgivelsene til skonnert Ideal som ble bygget på Saltkaia. Her har han bidratt med sine kunnskaper og sin erfaring som var meget viktig å ha når et treskip skulle bygges.

Som vanlig er det adgang for alle og fri entré. Dørene åpner klokken 18 og møtet starter klokken 19.

Kulturkalender fra KSU.NO

For større kalender og arrangementskategorier - trykk her