Om byens første sundbåt (1876) i ”Skipsfartshistorisk” i kveld

Jørgen Strand, formann i foreningen, forteller om Kvik, byens første sundbåt.

I tillegg kommer Roger Vartdal fra Florø. Han vil donere en modell av sundbåten til ”skipsfartshistorisk”, en modell som er bygget etter spesifikasjonene i byggeverftets skipstegninger fra 1876.

Å krysse sundet hadde før sundbåtene kom vært svært så besværlig, både for byens innbyggere som for tilreisende. Allerede i 1796, i en 180 siders beretning om "Christiansund Kjøbstæd", ble det gjort betraktninger knyttet til at det burde komme en indrætning" som sørget for transport mellom landene.
rubox 1

I 1838 tok kommunen initiativet til at det skulle bli faste ”Færgemænd”, og endelig i 1876 tok private initiativet til at det ble etablert et aksjeselskap som skulle ha som formål ”at lette Forbindelsen mellom de forskjellige Bydele”. Senhøstes 1876 var Kvik i gang og to år senere gikk tre små dampbåter mellom Kirklandet, Innlandet og Nordlandet. Båtene hadde velklingende navn som inkluderte at det skulle gå rask over havna; Kvik, Rap og Fram.

Etter drøyt 13 måneders drift, ved utløpet av 1877, var 360.000 billetter løst.

Disse tre ”sundfergene” skulle i over 30 år beherske havna med transport til og fra de forskjellige ”land”, dog sammen med fløttmennene,
rubox 21
Fergemann eller fløttmann ansøkning 1911 i havna i Christiansund. 

I 1907 kom Presto som inkluderte også at Gomalandet ble anløpssted. Deretter fulgte man på med Lyn i 1912. Som vanlig er møtet åpent for alle og det er fri entré.

Dørene åpnes klokken 18 og møtet starter klokken 19.

Kulturkalender fra KSU.NO

For større kalender og arrangementskategorier - trykk her