Nordstjernen på besøk, kom direkte fra Longyearbyen og skal videre til Trondheim.
Det gamle skipet er  81m x 12,6  mx 4,8 m., bygget i 1956. Hjemmehavn er Bergen og Norsk flagg. I AIS kalt Passenger/cargo ship.
Skipet ble bygget ved Blohm und Voss AG i Hamburg og levert 24. februar 1956 til Bergenske Dampskipsselskap (BDS). Det var på 2194 brt og 645 tdw med en lengde på 265 fot. Var da ganske lik Nordlys og Polarlys, men var noe bredere og dessuten bygget etter nyere regelverk. Den fikk inn ny maskin i 1983, en MaK på 3605 hk. som driver en firebladet propell med vridbare blad.
noss 8
Her Nordstjernen da den gikk i rute på kysten med annet rederi som driver. Bildet er ved Trollbåten noen kabler utafor Dromskljærene  på Atlanterhavsveien. ( Arkiv BN)

Den bruker fremdeles BDS sitt skorsteinsmerke. Den eies av Vestland Classic og er leid ut til Hurtigruten og går i cruis på Svalbard og Norskekysten. Torsdag går turen til Trondheim hvor de skal ta ombord tyske cruisepassasjerer for et cruis langs norskekysten, Danmark og ender op i Lybeck i Tyskeland den 30.9. Kaptei Reidar berge møtte mange likesinnede på Nordmørskaia, Kaptein på Terningen og kaptein på sundbåten. Den ligger i Kristiansund for sertifisering som trenges for å få “passasjersertifikat, samt noe modifisering av elektronikken ombord.  Skuta var utstyrt med 4 “tenderbåter” (Polarsirkel) som brukes til å sette på land turister på grissne polare strøk. Det skulle komme  en 2. klasse fra Navigasjonsskolen på omvisning.
noss 1
Skipet med Bergenske Dampskipsselskap på skorsteinen slik som den var ny.( Foto: Håkon Bloch)
noss 2
Her ruten som står på programmet fra Trondheim og nedover til Tyskland. ( Foto: Håkon Bloch)
noss 3
Kapten Reidar Berge fra Bergsøya har litt av nostalgisk bro å holde utkikk fra. Selvsagt finnes dagens navigasjonsutstyr her. Noen mann på baugen ala  Titanic med kikkert/ telefonlinje  og lodd i snøre er det altså ikke. ( Foto: Håkon Bloch)
noss 4
Vedlikehold av den gamle båten hører  med når man er i havn. ( Foto: Håkon Bloch)
noss 5
 Nils Ivar  Selvåg t.v.  kaptein 
på" Terningen" hurtigbåten til Trøndelag var bortom og hilste på  kaptein Reidar Berge, tidligere klassekamerater fra skipperskolen. ( Foto: Håkon Bloch)
noss 6
Sundbåtfører Åse Karin Sæther var også en tur bortom " Nordstjernen" og kaptein Berge da BN var en tur ombord. ( Foto: Håkon Bloch)
noss 7
At denne båten er tatt vare på gleder mange langs kysten. Det finns verre skjebner for noen av de tradisjonelle gamle hurtigrutene som vi husker for 30-40 år siden og før den tid. ( Foto: Håkon Bloch)  TRISTE SAKER : " M/S " Kong Olav"

 

Kulturkalender fra KSU.NO

For større kalender og arrangementskategorier - trykk her