Torsdag 13.9. ble det gjennomført et stort arrangement med flere innslag, Det var i regi av Stiftelsen Nordmøre Museum, (SNM), Nordmøre Museums venner, (NMV) og Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre, (NSSN).
Det hele startet men en guidet orientering om Brunsvikens Reperbane i banen ute Brunsvika. Området ble i tidligere tider kalt Mosesmyra og ble da kalt «Mosesmyren Reperbane». Det var formidler Tore Bugge Pedersen ved SNM. Han fortalte om banens historie, utstyret som var i bruk, tau og rep og annet knytet til banen.
Bra interesse for svunnen tid med repslageri . Banen her i Brunsvika er den eneste gjenværende i Møre Og Romsdal. ( Foto: Håkon Bloch)
Dyktig forteller on banen. Tore Bugge Pedersen fra Nordmøre Museum kunne sine ting.
Turen fortsatte til Mellemværftet der formidler Tore Bugge Pedersen (SNM) orienterte om repslaging i praksis og håndverkets historie. Det foregikk i det nyoppførte lagret/formidlingssalen ved Værftet.
Her fikk man se hvordan de laget tau en gang i tiden. Formidler Tore Bugge Pedersen viser laging av fireslått tau (rep) med en hånddreven maskin. (Foto: Håkon Bloch)
Turen gikk så til lokalene til NSSN i Loennechengården på Vågekaia. Der fortalte Elisabeth Brun Kyrkebø (fra Bergen) «En familiekrønike fra borgerskapet i Kristiansund på 1800-tallet» En sentral person i denne krøniken er Lars Lund Finckenhagen Brun, som etablerte reperbanen i Brunsvika (Mosesmyra) i 1856. Han eide også Danholmenga (Brunsvika) der gårdsbruket han også eide lå. Elisabeth er tippoldebarn etter Lars L. F. Brun. Hun holdt et givende foredrag om familiens utvikling, yrker,utdanning og mye annet.
I lokalene til Skipsfarthistorisk: Elisabeth Elisabeth Brun Kyrkebø fikk som gave Jubileumsboka fra Sparebanken hvor hennes tippoldefar satt i forstanderskapet og var avbildet i boka. (Foto: Håkon Bloch)
Elisabeth Brun Kyrkebø og Jørgen Strand (NSSN) med klokka som varslet begynnelsen og slutt på arbeidsøktene i Brunsvika, både på gårdsbruket og likeså i reperbanen. På klokka står det med støpte bokstaver;»Brunsvigs Pantent Reperbane 1856». Klokken brukte Elisabeth for å starte sitt foredrag.(Foto: Håkon Bloch)
Historie fenger: Det var meget godt oppmøte i lokalene til NSSN i Loennechengården, ca. 50-60 hadde møtt opp.(Foto: Håkon Bloch)