M/K Faxsen (LFYE), N-26-BN, (BN er det gamle kommunenavnet Bodin, nå Bodø), 70,5 x 17fot ( 21 x 5 m.) Bygget i 1916 ved Nils Skadfers båtbyggeri, ved Mosjøen, motoren er fra 1939, en Wichmann Type K, ensylinder Semiediesel 50/100 HK (normalytelse 75 HK). Disse tungbygde og saktegående motorene er nesten uslitelige.   Eies av stiftelsen “Faksen” og har “Vernestatus fra 1997”. Den har en marsfart på 7-8-knop.  Er nå på vei til “Kysten sitt Landsstevne “ som  i år er i Haugesund (i fjor var det i Kristiansund). Den brukes til kyslagsaktiviteter i Kystlaget Salta. Brukes også til chartervirksomhet og har passasjersertifikat for 30 personer. Det er 17 køyeplasser, og har alle rettigheter. Navnet har den etter et undervansskjær (grunne) nord for Bliksvær. Den orginalemotoren var en tosylindret 48 hk Alpha. Tatt av Tyskerene 9. april 1940 og under hele krigen brukt som vaktbåt i Trondheimsfjorden. Da eierne fant den igjen etter krigen var den gråmalt og dårlig forfatning. Den har i sin tid som fiskebåt deltatt i fiske på kysten fra Vestlandet til Finnmark. (tekst/foto Håkon Bloch)
90 a
Fin gammel fiskebåt med god lyd for mange var innom Kristiansund. Før i tiden var det  "fullt" av slike skøyter. 
*90 d
1 sylindret Wichmann fra 1939 med smøreapparat og stor sylinder. Motoren er like gammel som den som står i brannsprøyta. ( men det er en 6 syl Paxman Riocardo engelsk diesel)
90 e
Mannskapet har hatt en fin tur langs kysten. De skulle gå søndag sørover.Fra venstre; Roger Stortug, Bente Grude Borgos, Frode Kletteng, Atle Lund, Hanne Seljesæter og skipper Yngve Karlsen.
90 f
Og så gikk de gjennom Sveggesundet. Flott lyd å høre en søndagsmorgen skriver fotografen Leif Magne Andersen. LYDEN

Kulturkalender fra KSU.NO

For større kalender og arrangementskategorier - trykk her