Årets varmeste utespel: Fru Guri av Edøy
Det mest spennende med Fru Guri av Edøy 2018 er sammensetningen av skuespillerne. Her er det alt fra en skikkelig rockestjerne til klassisk skolerte skuespillere til ungdomsstjerner som har tatt Norge med storm.
Årets spelregissør Karoline G. Herlofsen tror denne blandingen vil gi publikum en helt ny opplevelse av Gurispelet. I tillegg har spelet i år fått flere sanger publikum ikke har hørt før.
Det unge paret Gjertrud og Halvard spilles av Karianna Sommerro, som ble kåret til årets trønderske musikktalent i 2016, og Tarjei Sandvik Moe, som smeltet mange hjerter med sin tolkning av rollen Isak i Skam. De to som Gjertrud og Halvard viser et barndomsvennskap som gradvis vokser til kjærlighet når de blir eldre. Dette er første gang de to er på Smøla og med i Gurispelet.
Et annet ungt par det ikke går like godt med er unge Sigvart og Inga. Hun blir med barn, og dør i barselseng. Sigvart vil rømme fra ansvaret for datteren. Han spilles av Mikkel Gundelach, som sist var med i Antiteaterets prisvinnende forestilling «Det går bra» (kåret av Natt&Dag). I rollen som Inga møter vi Mali Skar, et lokalt skuespillertalent som har vært med i Fru Guri i flere år.
Nina Woxholtt er tilbake i rollen som Fru Guri etter å ha høstet mange lovord for sin tolkning av rollen som edøygårdens kloke overhode. Med sin klassiske skuespillerutdanning får hun frem den dybden som karakteren fru Guri har.
En annen som er ny på tunet er Hans-Erik Dyvik Husby, mest kjent fra Turboneger og sin tolkning av trubaduren Cornelis Vreesvijk. Husby spiller Solve Skald – en omreisende som dro fra gård til gård og underholdt med kvad og historier.
Som Edøygårdens høvding, Sverre, møter vi i nordmøringen Nils Golberg Mulvik, og vi får et gledelig gjensyn med Line Verndal i rollen som hans brud, Ingeborg.
Tore av Kuli spilles også av en nordmøring som er tilbake på tunet, nemlig Torgeir Reiten. Han var tidlig en del av Gurispelet, i rollen som unge Sigvart på 90-tallet.
Fra Gurispélet i 2017. ( Foto: Arne Høyland)
KVINNENE
Gurispelet er til sammen oppfør 24 ganger, og dette er andre gang Gurispelet har en kvinnelig regissør. Karoline G. Herlofsen er hentet inn for å løfte frem spelet gjennom musikken, og for å fremheve den varme humoren som ligger i tekstene. Hun understreker at teamet bak spelet i år er noe spesielt. «Gurispelet handler jo om tre sterke og modige kvinner, og er skrevet av Peggy Kruse med sanger av Eva Peggy Stensønes. Derfor er det tøft at det i år er både kvinnelig regissør og at manuset er bearbeidet av to kvinner. I tillegg er størsteparten av produksjonsteamet i år kvinner, fra produksjonsleder gjennom flere år til scenograf og kostymeansvarlig. Kanskje dette vil hjelpe til med å løfte frem historien til Guri, Gjertrud og Ingeborg på en helt ny måte?” sier Herlofsen.
MUSIKKEN
Mange kjenner Rune Tylden som både som komponist, jazzmusiker og organist. Han er engasjert som musikalsk ansvarlig, og har jobbet frem flere nye sanger for årets spel sammen med Regissør Herlofsen, Asgeir Gjøstøl og Eva Peggy Stensønes. Spelet har fått hele fire nye sanger som publikum ikke har hørt før.
TELLER TÅRER
Gurispelet har blitt sett av nærmere 50000 publikummere gjennom de årene det har blitt spilt. Når Smøla har en befolkning på om lag 2200 personer, sier det seg selv at spelet trekker publikum fra godt utover kommunegrensen. Og det er ikke bare publikum som kommer langveisfra. Flere av aktørene som spiller tunfolket kommer fra hele Nord-Vestlandet.
Gurispelet har en rekke smølværinger som er med år etter år og kjenner rollefigurene, historien og sangene inn og ut. Når avslutningssangen synges vil nye publikummere høre at koret består ikke bare av tunfolket men også av alle de i publikum som kommer tilbake år etter år. Da er det vanskelig å finne et tørt øye, noe Magne Bastian, en av de gamle traverne, vet godt. Han teller nemlig antall personer som må tørke tårene i løpet av spelet. Info og forestillinger 2018