Byvandring om førkrigsbyen er populært å være med på. Dette er et samarbeid med Stikkutturer, nå som Kulturløype i Kristiansund N . Det hele var i regi av “Stikkut”, og Nordmøre Museum. Forskningsleder ved Nordmøre museum Odd Williamsen og formidler ved Nordmøre Museum Virgini Bertani hadde laget dette opplegget.   De som tidligere har opplevd Odd med sine vandringer vet at dette skulle bli en  opplevelserik tur.
byw 1
Turen gikk gjennom “gamle” kjente strøk i byen og oppover mot kirkeområdet. Det er montert 12 skilt rundt på bygninger med informasjon om tidligere aktiviteter, Det var møtt opp ca. 150 følgere på turen. Startet på Rådhusplassen med informasjon om Loennechengården og der  tolbua stod. (Foto: Håkon Bloch)
byw 2
Videre bortover kaia som ved starten hvor det ble lest diktet “Du skal ikke sove”. Ellen Glærum Falkevik leste diktet. Videre gikk turen til områder der kjente folk og ting hadde skjedd. På bildet i Storgata rett opp for  der de store kjøpmanngårder stod  før alt strøk med i 1940 i bybrannen. ( Foto: Håkon Bloch)
trapp knutzon2
Her trappene ned til sjøen fra Knudtzon -gården under Storkaia i 2003 . Slike trapper ble bygd før Storkaia kom i 1915. Nå er alt radert vekk, men steinene her hadde noen vett til å ta vare på og endel slike skal befinne seg i kommunens lagre. ( Foto:Arkib BN)
byw 3
Det er satt opp 12 slike skilter som informerer interesserte hvordan det så ut før byen ble rammet av brann i 1940. ( Foto: Håkon Bloch)