Stranda Prolog og kanadiske Sunwell Technologies har utviklet en skruetank som tar hurtig nedkjøling av fisk et steg videre. HeliX DeepChiller presenteres under Seafood Expo Global i Brussel 24. – 26. april.

I første omgang dreier det seg om mindre tanker beregnet for bruk om bord i fiskefartøyer, men utstyret vil også være egnet for laksenæringen. Hurtig nedkjøling av fisken gir betydelig økt kvalitet, lengre holdbarhet, mindre tap i foredling og høyere råvarepris.
hendhiol

HeliX DeepChiller kombinerer Stranda Prologs velkjente skruetanker med kjøleteknologi fra Sunwell Technologies. Deres patenterte DeepChill er en issørpe med millioner av mikroskopiske iskrystaller. Størrelsen varierer mellom 0,25 og 0,5 millimeter. Disse kommer i direkte kontakt med fisken over hele overflaten og gir en varmeoverføring som er overlegen andre kjølemedier. DeepChill har vært i bruk på fiskefartøyer siden 1985. Dette er første gangen metoden brukes i en HeliX-tank.

- Vi synes det er spennende å samarbeide med Stranda Prolog. De er et selskap som har utmerket seg med sine produkter for sjømatindustrien. Deres HeliX-tank er noe av det beste som finnes i markedet i dag, sier Vladimir Goldstein, CEO i Sunwell Technologies.

Fordi kjølingen i DeepChill er drevet av smeltingen av ørsmå iskrystaller, vil temperaturen aldri være kaldere enn frysepunktet til sjøvann. DeepChill har dermed en innebygget «termostat» som sikrer at fisken blir nedkjølt uten å fryse. Prosessen er enklere å styre enn RSW-systemer med saltlake. Det er ingen risiko for isdannelse i varmevekslere, eller at fisken skal bli stivfrosset hvis den blir liggende lenge i tanken.

HeliX-tanken gir operatøren full kontroll over oppholdstiden, og følger first in, first out-prinsippet, slik at hver fisk får nøyaktig riktig mengde kjøling.

- Kombinasjonen av Sunwells DeepChill og vår HeliX-tank gjør at vi kan tilby kunden en sikrere, raskere og dypere nedkjøling. Sunwells forståelse av hvordan iskrystaller dannes i vann og hvordan man kjøler ned fisk gjør dem til en ideell samarbeidspartner for oss, sier Klaus Hoseth, CEO i Stranda Prolog.

Sunwell startet med issørpeteknoplogi og lanserte DeepChill på 1970-tallet. I dag er de verdens største leverandør av avansert utstyr for kjøling og konservering av mat. Kvalitetsbevisste sjømatprodusenter i mer enn 40 land bruker DeepChill fordi det gir vesentlig bedre nedkjøling enn vanlig is.

Stranda Prolog har siden 1946 levert maskiner og utstyr til kystnæringene i Norge. I dag har bedriften kunder i mer enn 15 land. Kundelisten omfatter noen av verdens største oppdrettsselskaper. Stranda Prolog er ledende på utvikling av skruetanker for lakseindustrien.