På gammelveien på Kårvåg, nå Utheimsveien ligger et gammelt rødt hus. Det er den gamle los-stua fra tidene folket drev med lostjenester på Eldhusøya på nåværende Atlanterhavsveien. Huset var i kun en etasje den gangen, men ble påbygget en etasje da det ble flyttet hit i 1912 da moderne lostjenester kom i gang.
loz 1
Dette huset stod på Eldhusøya ikke langt fra dagens turistkafe. I dag er det noen bærbusker og litt blomster som står igjen på tuftene. Det var planer for stedet i Verdiskapning Atlanterhavsveien-Bud:

 2.3.9 Loshytte, Eldhusøya, Averøy. Tiltak: Å sette opp ein kopi av ei loshytte ved Atlanterhavsvegen, etter modell av loshytta på Teistklubben, for å dokumentere og informere om losaktiviteten i området. Primært ønskje om oppføring på tufter på Nord-Eldhusøya, sekundært på SørEldhusøya, hovudstoppunktet på Atlanterhavsvegen der Nasjonal Turistveg vil byggje nytt servicebygg. Averøy Rotary tilbaud seg tidleg å hjelpe til med bygginga. Nasjonal Turistveg ønskte å inngå eit samarbeid omkring tiltaket, men såg helst at hytta vart plassert på Nord-Eldhusøya, for ikkje å virke forstyrrande på eiget utviklingsprosjekt (servicebygg/svevesti). Dei ville ta kostnadane knytt til opparbeiding av sti ut til hytta.
loz
Det er ennå tufter å se her litt nord for turistanlegget. Om Los-utkikken stod her er ikke kjent; trolig stod den oppe på haugen godt bardunert som på Teistklubben på Hustadvika der slike tjenester ga folk inntekt. ( BN)

Kulturkalender fra KSU.NO

For større kalender og arrangementskategorier - trykk her