Om Titran-ulykken i ”skipsfartshistorisk” i Kristiansund skulle være et interessant tema for kystfolk. 

Torsdag  kveld er det klart for et nytt åpent møte med foredrag i "skipsfartshistorisk" i Loennechengården på Vågekaia i Kristiansund.

Her litt om bakgrunnen for temaet: Fredag den 13. oktober 1899 dro en stor fiskeflåte ut fra Titran for å drive drivgarnsfiske.

I løpet av natten forsvant 140 menneskeliv på havet. 31 båter totalforliste, i tillegg 57 båter med mer eller mindre havariskader.
tit 2
Titran rundt 1900. Gammelt fiskevær på Frøya der det var lett å komme ut på fiske fra. 1899 ble en katastrofe. ( Foto fra: Sødahl/NTNU UBT)

Titran-ulykken var et faktum. Hvordan kunne dette skje?

Formidler på Kystmuseet i Sør-Trøndelag, Hans Jakob Farstad, har fordypet seg i Titran-ulykken, og vil prøve å gi besøkende et innblikk i hva var det som skjedde den skjebnesvangre natten for 119 år siden.

Spesielt er jeg opptatt av den menneskelige siden – forteller Farstad. Mange av sidene ved fiskerlivet for 100 år siden er blitt fjernt fra oss i dag. Fiskeren levde med en overhengende risiko, døden var langt mer hverdagslig, og noe sikkerhetsnett for de etterlatte var det lite av. I dag er havet blitt rekreasjonsområde, og silda er et sjeldent syn på tallerkenen.

Kanskje kan historien om Titran-ulykken minne oss på hva havet betydde for kystfolket bare noen få generasjoner siden.
tit 3

Et av skipene som kom seg gjennom Titran-natta var fiskedamperen Fosna av Kristiansund.( Foto: Skipsfartshistorisk Nordmøre)

Den hadde en ung gjest med seg, Ole Myrseth junior, seks år gammel. Det var Ole Myrseth senior som var skipper på Fosna, og sønnen var med på tur ”som vanlig”.

Ole Myrseth junior ble en av flere Myrsethbrødre som markerte seg som trålskippere.

Det var Ole Myrseth som hentet hjem Backers Nordhav 1 fra Frankrike i 1935 og ble skipper på denne.

Som vanlig fri entré, dørene åpner klokken 18 og møtet starter klokken 19.