Her er et foto fra Nerlandsdalen i Kristiansund fra 1914. I 1913 begynte man å kjøre søppel fra boliger i byen ut dit. Før det hadde hver enkelt fjernet søppel ved å hive det på sjøen eller grave det ned. En gang ble også alt søppel kjørt ut på bergene for at det skulle bli jord av det. I 1940 kom tyskerne og Nerlandsdalen måtte folates. Da begynte kommunen med å fylle søppel i Hagelindammen ute ved Dalabukta. Og der ble det deponi opp til år 2000. 
boss
Her bildet fra Digitalmuseum med navn på de som jobbet der fra starten. 
boss 2
Søppel før ble til antikviteter. Veldig mye fint å finne i sjøen for de som samler på slikt. En hver tilårkommen dykker  har trolig noe fra Nerlandsdalen. Også gamle ting fra 1700 tallet er funnet i undervannsrøysa med skrot her. ( Foto: B. O: Angvik)
boss 3
Funn i Nerlandsdalen 1989. Skipet " Aud" forliste ved Hestskjæret i 1898. Dykkerfirma kom til for å ta opp metaller fra vraket  ukjent år , mulig rundt 1910(?). Dykkerskipet lå i Kristiansund. Der har trolig noen vært nedom kaia og fått kjøpt denne flotte byggeplaten og hengt den på veggen heime.

I 1940 ble hele sentrum lagt i aske av tyske fly. Mye skrot og masser fra sentrum ble dumpet i Nerlandsdalen, eller brukt som veier i Karihola. Denne byggeplaten ble altså tilfeldig oppdaget her i sjøen i Nerlandsdalen. I 2002 kom politi og Sjøfarsmuseum/NTNU  og andre " likesinnede og  beslagla denne og 50 andre gjenstander som brudd på Kulturminneloven og kalte det tilegnelse av skibsfunn. Men gjenstanden var ikke funnet på skip, og ble betraktet som løsfunn som ikke har noen restriksjoner ( hvis ikke da fra før 1567 og mynter fra før 1650 som er statens)

Kulturkalender fra KSU.NO

For større kalender og arrangementskategorier - trykk her