I februar 1944 styrtet et tysk tomotors jagerbombefly i fjellet på Tustna. Alle ombord omkom, og deler av vraket ble fjernet av befolkning eller souvernirjegerer i nyere tid.Nå er det laget en modell av flyet som skal utstilles i en monter i Kaffebrenneriet i Vågen. Jan Richard Meek fra Kristiansund har laget en nøyaktig modell med kjennetegn av flyet, en Junker 88 / 2 motors bombefly der alle 4 mannskaper omkom i ulykken som skjedde i tåke.
Modellen da den var klar til å settes i monter. ( Foto: Privat)
Jan Richard Meek på styrtstedet på fellet Vakta med utsikt mot Kristiansund. (Foto: Privat)
Deler ligger ennå oppe på styrtstedet. Dette skjedde 11. februar 1944. ( Foto: Jan Richard Meek)
Andre flymannskap var litt heldigere. Denne Junker 88 fra fjellet en plass i Norge i 1940 ble ikke knust, men utfallet er ukjent. Siden registreringen er på lese, finner alltids noen ut hva utfallet var ( Arkiv)
OM FLYVRAKET PÅ TUSTNA:
Den 11. februar 1944 havarerte et tysk krigsfly på Tustna. Selv om mye av flyet er fjernet, ligger det fremdeles i dag mange flydeler spredt ut over steinura. En tur opp til flyvraket er en spennende og interessant tur både for store og små. Fra Gullsteinvollen følger du samme rute som til Jørenvågsalen. Når du kommer opp på fjellryggen, går du ned ura ca. 400m i nordvestlig retning. Flyet som vi fremdeles ser en del rester av var en Junker 88 Dmodell (4N+IH). Junker 88 var et 2 motors lett bombefly, men den modellen som er på Tustna var ombygd til rekognoseringsfly. Selve flystyrten var det ingen som observerte, men det var flere som hørte flyet, og la merke til at det brått ble stille. Det var først dagen etter at folk oppdaget at det var en sort stripe oppe i fjellet ved Jørenvågsalen. Det ble ved flyet funnet 4 personer som var omkommet. Det sies at en av personene kanskje kunne ha levd en stund etter flyet traff bakken, men alle var døde da de ble funnet. Alle de 4 ble fraktet ned fra fjellet til Tømmervåg. De omkomne var: Hauptm. Fritz Tascinsky,. Fw. Wilhelm Karla, Fw. Enno Lindemann og Fw. Kurt Wiehalm. Alle ble begravd ved Havstein kirkegård. Mye av flyet ble tatt ned fra fjellet og brukt til ulike formål på Tustna. Gummi fra flyet ble brukt av en lokal skomaker til å lage såler på støvler, aluminiumsrør ble til skistaver, og lær ble til trinser: Det sies at halehjulet ble brukt på en trillebår som har blitt benyttet nesten frem til i dag. (Kristiansund og Nordmøre Turistforening)