Pressen har vært med nede i kjelleren på hydrogenfabnrikken på Rjukan i Telemark som nylig er gravd opp i en heller veldig spesiell arkeologhisk undersøkelse. Historiker Bjørn Iversen sier at det er veldig oppløftene at han fikk rett at kjelleren var i god stand. Fra å være en nedgravd ruin, er dette nå plutselig et historisk monument over et sted som kunne forandret verdenshistorien hvis tyskerne hadde vunnet fram med framstillingen av atomvåpen. Vi fikk tilsendt litt om saken i dag.
Til venstre Bjørn Iversen som faktisk tok til orde for en utgravning og verdensarvkoordinator i Telemark Alexander Ytteborg på befaring i Tungtvannskjelleren mandag 6/11. Iversen lanserte ideen allerede i 2014 og har siden han var 8 år fremmet historien om fabrikken som huset produksjonen av tungtvann.- Nå blir dette en attraksjon i verdensklasse sier han. Helt unikt og autentisk på stedet der det faktisk skjedde.(Foto: Privat)
Oversikt over tomta og det som ble funnet for kort tid siden. Den store fabrikken ble sprengt ned til grunnen i 1977. Den viktige historiske kjelleren er i forbausende god stand. ( Foto: Bjørn Iversen)
Dette ser ut som helt ødelagt av dynamitt, men lenger ned var det i bra stand etter forholdene, ( Foto: Bjørn Iversen)
Noen sklit fra produksjonstiden og utstyret 1921 -1971 da anlegget ble nedlagt. I dag fant man også hilsener på veggene fra 1977 der arbeidere som arbeidet med å underminere fabrikken hadde skrevet navnet sitt o.l. Lite trodde de at dette skulle opp i dagslyst ogjen. ( Foto: Bjørn Iversen)
Også sjakta som Joachim Rønneberg fra Ålesund, en av sabotørene som var her og sprengte tungtvannsalegget er funnet ganske intakt. (Foto: Bjørn Iversen)
På¨våre kanter er det minnesmerke over Joachim Rønneberg foran Kremmergården i Ålesund. ( Foto: B. O. Angvik)
I 2015 ble det lavduket et minnesmerke i fjellet der sabotørene landet i fallskjerm i 1943 før de tok seg fram til Rjukan. Fenrik og historikar Bjørn Iversen, (t.v) og kapt. Svein Vetle Trae oppe i fjella rett før avdukingen av minnesmerket. ( Foto: Tormod Christiansen) MER OM PLANENE HER