Leserinnlegg av Per Olav Halse . I dag, kjøper Averøy Kommune legevakttjenesten for sine innbyggere av Kristiansund kommune. Det er mange fordeler både Averøy og Kristiansund nyter som følge av denne avtalen. Hver enkelt kommune kan tilby en bedre tjeneste til sine innbyggere, slik som høy kompetanse på det medisinske personalet og høy kvalitet på utstyret.

Tjenesten ville naturlig vis være av dårligere kvalitet hvis hver enkelt kommune måtte betale for å ha sin egen legevakttjeneste da hver enkelt har et budsjett å forholde seg til. Hver enkelt kommune har betalt i fra staten pr innbygger de har for å dekke denne tjenesten. Men denne avtalen er nå under re forhandlinger, Kristiansund vil ha mere midler for deres tjeneste som de selger til Averøy. Som nevnt tidligere in Tidens Krav, er prisen foreslått øket med opptil tretti prosent, noe som har hevet ett og annet øyenbryn hos politikerne i Averøy.» Vi kan jo alltids gå sørover», skal ha vært en av de første uttalelsene.

Dette har vekket uro hos mange innbyggere på Averøy, fordi det nærmeste tettstedet med legevakt er Eide ,som har 25 km lengre reisevei fra Bruhagen enn sykehuset i Kristiansund hvor nåværende legevakt holder til. Det er meget viktige forhandlinger som er på trappene, for innbyggeren på begge sider. Det kan i verste fall ha uheldige konsekvenser for en persons helse i en gitt situasjon , både på grunn av lengre reisetid og dårligere kvalitet på tjenesten.
lege

Rådmann i Kristiansund Kommune, Arne Ingebrigtsen sier i en telefonsamtale at i tidligere avtale er det ikke tatt med at Kristiansund er vertskommune med de ekstra utgifter som dette medfører. Dette er f.eks. pensjonsforpliktelser til de ansatte helsefagarbeiderne, administrasjonsutgifter samt uforutsette uheldige enkelthendelser slik som Sebastiansaken. Videre sier Ingebrigtsen at an tror Averøy vil tjene på å opprettholde sitt samarbeid med Kristiansund, han sier samtidig at han ikke tror Averøy vil finne tjenesten noe rimeligere et annet sted. Tilslutt sier Ingebrigtsen at han føler seg trygg på at det blir gjort en avtale mellom våre to Kommuner.

Rådmann i Averøy, Knut Mostad sier at Kristiansund er den foretrukne partner, men Averøy er tvunget til å se på andre alternativer hvis prisen på tjenesten fra Kristiansund blir uholdbar høy. Det er et øvre tak på hva Averøy kan akseptere når det gjelder prissettingen på tjenesten. I verste fall må vi se oss sørover eller eventuelt etablere vår egen legevakttjeneste. Mostad sier videre at han forstår hvorfor Kristiansund vil ha mere betalt for tjenesten, men han advarer samtidig mot å legge til utgifter som ikke anses som relevant til tjenesten. Mostad forteller at en sterk prisøkning på tjenesten, kan svekke andre tjenester kommunen tilbyr for sine innbyggere. Til slutt sier Mostad at det er tilliten som er grunnlaget for et godt samarbeid i mellom kommunene i kommunens utgifter på den.

Som nevnt tidligere vil et strandet samarbeid føre til uheldige konsekvenser for både innbyggeren i Kristiansund og i Averøy. Begge sidene taper på det hvis Averøy kjøper sine tjenester hos noen andre, eller starter sin egen legevakt.

Til slutt er det bare to ting vi kan håpe på, at Ingebrigtsen presenterer et rettferdig tilbud til Averøy, og at Mostad strekker seg så langt han kan for å få til avtalen med Kristiansund.

 

Kulturkalender fra KSU.NO

For større kalender og arrangementskategorier - trykk her